Kronologija propasti tvrtke Matkol

Pred pohod ‘kalašnjikovom’ Koloper pisao sudu. Ni u dugu od 10,7 milijuna kuna nije se mirio s poslovnim krahom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Četverostruki ubojica Branko Koloper, neposredno prije svog bezumnog pohoda u subotu kad je u poslovnoj hali u Šibeniku ubio troje, a potom u Vodicama i četvrtu osobu poslao je mail Trgovačkom sudu, potvrđeno je medijima.

– U mailu nije bilo ni prijetnji, niti bilo kakve naznake da bi se moglo dogoditi ovakvo krvoproliće. Radi se o uobičajenom podnesku, kakvih je u stečajnim postupcima na stotine. Bilo bi dobro da svi sudionici postupaka vezanih uz ovaj strašni događaj budu vrlo oprezni i vrlo precizni u svojim izjavama. Ne mogu reći, bez uvida u spis, je li bilo zahtjeva za razrješenje stečajne upraviteljice, takav podatak može Vam naknadno dati glasnogovornica suda, svakako nakon uvida u spis – piše u dopisu Predsjednika suda Tomislava Jurline Večernjem listu.

Nije to prvi put da se Koloper obraćao sudu koji je pokrenuo stečaj nad njegovom pekarskom tvrtkom Matkol. Podsjetimo, još u srpnju 2018. godine Trgovački sud je na ročištu spojio dva postupka odlučujući o mogućem stečaju Koloperove tvrtke jer je vlasnik tražio odgodu rješenja o pokretanju stečaja zbog blokade računa od 700 tisuća kuna. Sud je tada u rješenju naveo da će u zakonskom roku razmotriti prijedlog vlasnika i zato je spojeno očitovanje o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka i rasprava o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka. Branko Koloper naveo je na tom ročištu da od imovine ima halu od 3.000 metara četvornih vrijednosti oko dva milijuna eura, oko 300 kvadrata poslovnog prostora na Baldekinu čija je vrijednost oko 400 tisuća eura, sedam kombi vozila, pekarsku opremu i strojeve. Naveo je i da od svojih vjerovnika potražuje oko 1,5 milijuna kuna te da su pokrenuti postupci prisilne naplate. Kazao i da je otplatio dio dugovanja zbog kojih je račun bio u blokadi te da i dalje posluje iako samo s dva zaposlenika, ali da ih zbog sezone namjerava zaposliti još 20 jer ima namjeru nastaviti poslovati i podmiriti dugove.

Međutim, četiri mjeseca kasnije, Trgovački sud u Zadru odlučio je otvoriti stečajni postupak nad Matkolom zbog blokade računa dulje od 120 dana i duga od 831.702 kune. Za stečajnu upraviteljicu tada je imenovana Radojka Danek koja je u subotu postala žrtva pomračenog uma Branka Kolopera.

Tada je utvrđeno ‘postojanje stečajnog razloga jer je Matkol nesposoban za plaćanje budući da ne može ispunjavati svoje dospjele novčane obveze, kao i obzirom da ima nekretnine koju je moguće unovčiti. Sud je pozvao vjerovnike Matkola da u roku od 60 dana prijave svoje tražbine stečajnoj upraviteljici te razlučne i izlučne vjerovnike da u istom roku podneskom obavijeste stečajnog upravitelja o svojim pravima. Vjerovnici i zastupnik Matkola pozvani su na ročište za ispitivanje prijavljenih tražbina vjerovnika te na Izvještajno ročište 4. ožujka 2019. godine u Stalnoj službi Trgovačkog suda u Šibeniku. Na odluku se Koloper žalio Visokom trgovačkom sudu ali je žalba odbijena kao neosnovana.

Stečaj Matkola zatražila FINA 2018. godine

Inače, prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Matkolom dostavila je sudu Financijska agencija još 30. travnja 2018. godine. Prvo ročište je bilo zakazano za 21. svibnja 2018. godine, no kako se vlasnik nije pojavio sutkinja Trgovačkog suda u Zadru Ardena Bajlo naložila je Policijskoj upravi šibensko-kninskoj da ‘prisilno dovedu Branka Kolopera, vlasnika i direktora tvrtke Matkol iz Šibenika, kako bi se moglo održati ročište za otvaranje stečajnog postupka nad njegovom tvrtkom.’

I konačno, prošle godine krajem veljače, Kako je Šibenski portal pisao, stečajna upraviteljica Radojka Danek zaključila je da ‘šibenska pekarska tvrtka Matkol u stečaju ima obveze od 10,7 milijuna kuna, nema uvjete za nastavak poslovanja i posjeduje imovinu čija je vrijednost veća od obveza. Matkol je zbog pogrešne procjene investicijskog plana dospio u dugove, od kojih je najveći prema OTP banci, zbog čega mu je blokiran račun. Zbog toga više nije bio u mogućnosti isplaćivati plaće radnicima i nabavljati sirovine pa je obustavljena proizvodnja, kao i ulaganja potrebna za pripremu proizvodnje.’, zaključila je Danek.

Također, navela je Radojka Danek ‘Branko Koloper, vlasnik Matkola bio je i u pregovorima o prodaji dijela imovine kako bi mogao nastaviti proizvodnju, no oni su propali i tvrtka nije u stanju nastaviti proizvodnju.’ Zaključila je i ‘kako naplata Matkolovih potraživanja nije realna jer su ukupna potraživanja iskazana u knjigama ili već naplaćena, a nisu proknjižena ili su u zastari jer nisu utužena’.

Trgovačkom sudu predložila je da Skupština vjerovnika donese odluku o prodaji imovine među kojom je zemljište površine oko 4.000 četvornih metara vrijedno oko 612 tisuća kuna i građevinski objekti od oko tisuću kvadrata procijenjeni na 11,5 milijuna kuna.

Branko Koloper očito se nije mogao pomiriti s činjenicom da je tvrtka počela loše poslovati, da je prestala biti njegovo vlasništvo pa je i nakon godinu dana pisao sudu. Na žalost, ne čekajući odgovor, isplanirao je i proveo svoj bezumni čin.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: