" "
Više

    " "

    Pravili ga prije 7.200 godina: Mezopotamija je kolijevka civilizacije, ali sir je stvoren na drniškom području!

     

    Stanovništvo Pokrovnika i Danila proizvodilo je svježe sireve i jogurte prije 7.200 godina. Naime, međunarodna skupina znanstvenika istraživala je posuđe s dva lokaliteta u Dalmaciji – Pokrovnika kraj Drniša i Danila kraj Šibenika, dvaju velikih arheoloških nalazišta iz mlađeg kamenog doba i pronašla tragove lipida fermentiranih mliječnih proizvoda, javlja RTL.

    Pronađene posude testirali su kako bi pronašli tragove izotopa ugljika kojima se može odrediti vrsta masti i time razlikovati između mesnih, ribljih, mliječnih i fermentiranih mliječnih proizvoda.

    Uzorci su dokazali prisutnost sekundarne obrade mlijeka, u sir ili neki drugi fermentirani mliječni proizvod.

    – Ovo je najraniji dokumentirani dokaz tragova lipida fermentiranih mliječnih proizvoda – otkrili su znanstvenici u znanstvenom časopisu PLOS One.

    Dodaju kako njihovo otkriće znači da su ljudi proizvodili sir tisućama godina prije nego što se mislilo, odnosno u neolitiku umjesto u brončanom dobu.

    U ono doba proizvodnja sira bila je napredna tehnologija koja je promijenila čovječanstvo. Sir, koji je lakše prenosiv i manje kvarljiv od mlijeka, omogućio je širenje rane poljoprivrede na hladnija sjeverna područja.

    – Ovim proizvodnja sira postaje četiri tisuće godina starija – naglasila je Sarah B. McClure, antropologinja s pensilvanijskog državnog sveučilišta (Penn State).

    Znanstvenici su objavili da je mlijeko u posudama na tom području bilo prisutno prije 7.700 godina, 500 godina prije fermentiranih proizvoda, piše RTL.

    DNA analiza populacije iz tog kraja pokazuje da su odrasli bili netolerantni na laktozu, no da su djeca mogla konzumirati mlijeko do desete godine. No znanstvenici smatraju kako se 500 godina kasnije dogodila promjena, ne samo u preradi svježeg mlijeka u sir nego i u stilu i obliku posuda.

    – Proizvodnja sira bila je dovoljno važna da su ljudi počeli proizvoditi nove oblike posuđa – rekla je McClure. ‘Tu vidimo i kulturnu promjenu’.

    (FOTO: Duško Jaramaz/PIXSELL)

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Do nedjelje suho, barem djelomice sunčano i toplo

    Sljedećih dana vjetrovito, ali do Uskrsa većinom suho, uz dosta sunčanog vremena, na kopnu i osjetan porast temperature zraka, zatim opet promjenjivije. Do kraja...

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    NAJNOVIJE

    Do nedjelje suho, barem djelomice sunčano i toplo

    Sljedećih dana vjetrovito, ali do Uskrsa većinom suho, uz dosta sunčanog vremena, na kopnu i osjetan porast temperature zraka, zatim opet promjenjivije. Do kraja...

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...