Potpisan ugovor: U projekt zaštite ‘Dalmatinskog meda’ danas se uključila i Šibensko-kninska županija

Ugovor o sufinanciranju projekta ‘Zaštita Dalmatinskog meda’ potpisali su danas župan Goran Pauk i Ivan Mravak, predsjednik Udruge pčelara Dalmacije. Projekt će se provoditi kroz sljedeće četiri godine s ciljem ishodovanja oznake zaštite izvornosti sedam vrsta meda pod zajedničkim nazivom ‘Dalmatinski med’. Nositelj projekta je Udruga pčelara Dalmacije, a uz Šibensko-kninsku županiju podržale su ga i ostale tri dalmatinske županije.

– Ovo je vrlo važan projekt kako za pčelare tako i za potrošače jer će, u konačnici, omogućiti pošteniju tržišnu utakmicu kao i jamstvo kvalitete. Imamo raznolikost biljne flore, nezagađenost i to želimo valorizirati. Želimo naš med učiniti prepoznatljivijim nego što je med koji je u zadnje vrijeme preplavio naše tržište – rekao je župan Goran Pauk koji je pozvao pčelare da se što bolje udruže jer će tako lakše doći do cilja.

Udruga pčelara Dalmacije sklopila je ugovor o suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu Agronomskim fakultetom koji će provesti sve potrebne analize i aktivnosti za sedam vrsta meda – multiflorni, cvjetni, medun, drača, kadulja, vrijesa, vriska i mandarina. Njihov predsjednik Ivan Mravak istaknuo je kako je veliki trud već uložen da bi se projekt zaštite započeo.

– Nemamo ništa protiv uvoza, ali neka se svaki med ili drugi pčelinji proizvod deklarira pa neka kupci znaju što konzumiraju. Ministarstvo poljoprivrede u tom smislu nam pomaže i financirat će izradu jedinstvene teglice za pakiranje – otkrio je Mravak.

pčelari1

Projekt vodi prof. dr. sc. Dragan Bubalo s Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji je na potpisivanju ugovora kazao da se o zaštiti raspravlja već neko vrijeme. Fakultet će određivati što sve treba napraviti za zaštitu prateći postojeću proceduru, najavio je Bubalo.

– Čeka nas puno posla jer med ima svoju specifičnost u odnosu na druge prehrambene proizvode. Na primjer, kadulja nigdje ne raste tako kao na području jadranske regije. Uz kadulju, tu je i multiflorni med jer mediteransko i submediteransko području utječe na bioraznolikost, a time i na specifičnost. Po tome smo raritetni i tako smo izabrali sedam vrta koje ćemo pokušati zaštititi. – kazao je profesor koji je izdvojio da sve četiri dalmatinske županije imaju pokoji med koji bi trebao biti vodeći na pojedinom području.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici udruga ‘Pčela’ iz Šibenika i ‘Drača’ iz Knina. Složili su se da je zaštita meda odličan projekt koji će im omogućiti puno lakšu tržišnu utakmicu.

– Kad znamo da kad nestane pčela, nestat će i ljudi, a mi možemo oboriti Europu i svijet svojim proizvodima – rekao je Boris peri, predsjednik kninske udruge Drača.

Projekt zaštite ‘Dalmatinskog meda’ vrijedan je oko 600 tisuća kuna.

pčelari

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.