Posljednjih 30 godina u županiji zabilježeno 22 zaraženih HIV-om. Osam ih je umrlo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ukupno 22 slučaja zaraženih virusom HIV-a zabilježeno je u proteklih 30 godina u Šibensko-kninskoj županiji, izvijestili su iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo povodom sutrašnjeg obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a. Tijekom ove godine nije potvrđen ni jedan novi slučaj, ali je od side dosad umrlo osam osoba.

Među bolesnicima je bilo 20 muškaraca i dvije žene, od kojih se njih 13 inficiralo u inozemstvu, a osam u Hrvatskoj.

–  Stopa HIV infekcije na području Šibensko-kninske županije je 8 na milijun, te  je ispod državne stope – izvijestili su iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Što se tiče pripadanja grupama povišenog rizika oboljeli su u 50 posto slučajeva homo ili biseksualci, gotovo 30 posto heteroseksualci izvan trajne veze, heteroseksualci od stalnog partnera inficirani su u 4,5 posto slučajeva, injiciranjem droga zaraženo je njih 13,6 posto, dok je 4,5 posto slučajeva u kojima je dijete zaraženo preko majke.  U raspodjeli prema dobi, najveći postotak je bio u dobnoj skupini 25 do 29 godina, njih 27 posto.

– Najmlađa oboljela osoba bila je u dobi do četiri godine, a najstarija u dobnoj skupini od 61 do 65 godina. U raspodjeli prema spolu, muškarci 11 puta češće obolijevaju od žena. U našoj županiji nije bio ni jedan slučaj prijenosa HIV-a darovanom krvi ili krvnim derivatima – priopćeno je.

Inače, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije u 2017.godini s HIV infekcijom živjelo je oko 37 milijuna ljudi, od čega je bilo oko dva milijuna novih slučajeva zaraze HIV-om. Od posljedica AIDS-a umrlo je oko jedan milijun ljudi.

U Europi je zadnjih trideset godina bilo oko dva milijuna osoba s HIV-om. Najviša stopa je u istočnoj Europi. Najčešći put prijenosa je i dalje spolni odnos između muškaraca, a drugi najčešći jest spolni odnos između žene i muškarca. HIV infekcija i AIDS i dalje su od javnozdravstvenog značaja u svijetu i Europi.

– Povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a važno je podsjetiti da ‘Nacionalni program za suzbijanje AIDS-a’ postoji od 1983.godine i stalno se provodi, što je sigurno utjecalo na nisku incidenciju AIDS-a koji je znatno učestaliji u  najzahvaćenijim zemljama Europe. U slučaju bilo kakvih pitanja oko te bolesti treba se javiti izabranome liječniku opće medicine  ili nadležnom epidemiologu u županijskom zavodu – piše u priopćenju Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije

U Hrvatskoj su otvorena savjetovališta za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV, dok se u Šibensko-kninskoj županiji testiranje na HIV radi u Službi transfuzije Opće bolnice Šibenik.


Pratite nas i na društvenim mrežama: