Dugogodišnja tradicija

Posljednji sajam u Benkovcu na starom mjestu: Žele li posjetitelji modernizaciju?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na svim pristupnim cestama Benkovcu bile su gužve. Iz Zadra do Benkovca trebalo se u kolonama probijati i do dva sata.

– Prije je bio Sveti Ante, Velika Gospa, Mala Gospa, Sveti Arhanđel Mihaelo, bilo je šest sajmova i Tito je to zbrisa i stavio svakog 10. I to je sad to. I tako je to ostalo i tako to gona dalje, dalje, dalje – rekao je Stevan Žeželj iz Benkovca.

Benkovački sajam ide dalje, ali sada je opet vrijeme za promjene. Sredinom mjeseca kreću radovi na preuređenju i modernizaciji sajmišta. Društvo, koje svaki mjesec dolazi družiti se i zapjevati, nepovjerljivo je prema promjenama, piše RTL.

– Tradicija i ovaj žar će se izgubit s tim. To je moje mišljenje, a ne mora značit da sam ja u pravu. Ali, moje mišljenje je da bi sajam trebao ostati onakav kakav je već sto godina – kaže Zoran Nakić iz Vukšića.

– To uništava sve ovo šta je ovde dolazilo i sve, ako ćemo mi modernizirati, onda nema sajma – tvrdi Slavko Kojundžić iz Maovice.

– Kad nestane ovoga, nestaje Benkovca – rekao je Cvitko Matić.

Bez prašine bi se možda i moglo, smatraju drugi.

– Definitivno ga treba preurediti, treba mu malo i te staze kultivirati da kažem, možda i taj sanitarni čvor da bude malo uredniji i kulturniji – kaže Štefica Petrović.

Uredit će se komunalna infrastruktura, aukcijska dvorana, ulaz za sajam s karantenskim ulazom za životinje i drugi potrebni praktični sadržaj koji su u projektu splitskog arhitekta Dinka Peračića zamišljeni kao kombinacija modernih i ruralnih elemenata.

– Izričiti zahtjev projektantu je bio da se duh sajma ne izgubi. Imate komentare ljudi da bi možda neki željeli da ostane prašina ko što je i danas, međutim, ipak živimo u nekom novijem vremenu i treba to primjerenije urediti, što ćemo i učiniti – objašnjava gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić.

Gradit će se i zaobilaznica zapadno od sajma kako bi se izbjegle gužve poput današnjih. Ipak u toj gužvi puno se i prodalo. Idućih 12 sajmova seli nešto zapadnije, na privremenu lokaciju, a za godinu dana, novi projekt će pred ocjenu zahtjevne publike.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.