Dani hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe

Posadi broda Lučke kapetanije Šibenik priznanja za spašavanje sedmero Poljaka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Posada broda ‘Šibenik’ Lučke kapetanije Šibenik, zapovjednik broda Saša Jurat, upravitelj stroja Mladen Radovčić te mornar Edi Brkić dobitnici su Priznanja za traganje i spašavanje na moru. Oni su u listopadu ove godine spasili sedam poljskih državljanina, koji su se našli u olujnom nevremenu u blizini Kornata na iznajmljenoj brodici.

Nagrada im je uručena na Danima hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe u Novalji na otoku Pagu, na sam dan proslave Sv. Nikole. Proslava dana zaštitnika svih pomoraca i brodaraca, koju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture tradicionalno organizira svake godine, započela je polaganjem vijenaca u more u čast svim preminulim pomorcima i brodarcima.

Program je nastavljen u Kulturnom centru Gozdenica gdje je održana središnja Konferencija o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi koju je, u ime ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, svečano otvorio državni tajnik Josip Bilaver. Na Konferenciji su predstavljeni prioriteti Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, kao i novog Operativnog programa 2021. – 2027., a upravo se iz tih izvora značajna sredstva planiraju uložiti u pomorske projekte te infrastrukturne projekte na riječnim plovnim putevima. U okviru konferencije održane su i dvije panel rasprave – prva na kojoj je bilo govora o reformi pomorstva kroz novi zakonodavni okvir te druga na kojoj se raspravljalo o položaju brodarstva u novim uvjetima.

U okviru Svečane akademije, koja je uslijedila odmah nakon Konferencije, dodijeljene su nagrade i priznanja osobama i institucijama koje su dale poseban doprinos razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Hrvatskoj. Uz posadu broda ‘Šibenik’ nagrađeni su Hrvatski hidrografski institut za doprinos u unaprjeđenju pomorske znanosti i obrazovanja, Lučka uprava Rijeka za doprinos razvitku pomorskog gospodarstva, Zlatko Pisac za doprinos u promicanju pomorske službe i Branko Berlan koji je dobio priznanje pojedincu za doprinos razvoju i ugledu pomorstva u zemlji i svijetu.


Pratite nas i na društvenim mrežama: