Izbjegnite probleme na putu

Policija upozorava vozače na zimske uvjete koji dolaze: Provjerite što vam je činiti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na području Šibensko-kninske županije zimski uvjeti na cestama najčešće nastupaju na cestovnom pravcu Knin-Gračac koji je uvršten u Odluku o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama u Hrvatskoj.

–  Obzirom na činjenicu da se, kao i svake godine u ovo vrijeme, nalazimo pred razdobljem kada će uslijediti ‘zimski uvjeti na cestama’, a uzimajući u obzir uzroke najtežih prometnih nesreća, upozoravamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače da se pridržavaju prometnih propisa, a sve s ciljem podizanja razine sigurnosti prometa na cestama – priopćeno je iz Policijske uprave šibensko-kninske.

Stoga je policija izdala upozorenja vozačima kojih bi se trebali pridržavati prije odlaska na put.

–  Na put uvijek krećite odmorni i izbjegavajte polazak na duže putovanje neposredno nakon završetka radnog vremena. Na auto-karti se upoznajte s dionicom kojom želite putovati, ali i s alternativnim pravcima te prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama (putem informativnog centra HAK-a i 2. programa Hrvatskog radija). Opremite vozilo zimskim gumama, koristeći zimske gume na svim kotačima vozila, a ne samo na pogonskim. Ukoliko kao zimsku opremu namjeravate koristiti ljetne gume s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače, gume moraju imati najmanju dubinu profila od 4 mm. Vodite računa da se lanci za snijeg proizvode prema veličinama (dimenzijama) guma te prije polaska na put barem jedanput osobno obavite probu postavljanja lanaca za snijeg na kotače vašeg vozila. Ako krećete na duži put, gorivom potpuno napunite rezervoar, a tijekom putovanja, kada kazaljka na pokazivaču goriva pokazuje razinu ispod pola, dopunite rezervoar.  Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti. Pri vožnji u kolonama povećajte razmak između vašeg vozila i vozila koje se kreće ispred vas. Izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja kotača upravljača, pretjecanja i zaustavljanja vozila uz rub ceste – piše u policijskom priopćenju.


Pratite nas i na društvenim mrežama: