Podizanje razine sigurnosti u prometu

Policija u ponedjeljak na cestama diljem županije: Vežite se i pripazite na brzinu

Ilustracija/Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Preventivno-represivna ciljana akcija, usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila i korištenje sigurnosnog pojasa, provodit će se u ponedjeljak, 25. siječnja, u vremenu od 12 do 16 sati, na području naše županije.

– Osnovni cilj provedbe preventivno-represivne akcije je podizanje razine sigurnosti u prometu te evidentiranje i sankcioniranje prvenstveno prekršaja brze vožnje i nekorištenja sigurnosnog pojasa zbog kojih dolazi do najtežih posljedica u prometnim nesrećama kao što su nepropisna i neprilagođena brzina i nepropisno pretjecanje. Policijski službenici će sankcionirati i ostale uočene prometne prekršaje kao što su  nekorištenje zaštitne kacige, vožnja pod utjecajem alkohola, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja te istek važnosti prometne dozvole- poručili su iz Policijske upave šibensko-kninske.

Inače, statistički gledano, primjećuje se pozitivan trend pada broja prometnih nesreća – tijekom 2020.g. evidentirano je 816 prometnih nesreća u odnosu na 2019.g. kad su evidentirane 1154 prometne nesreće. Međutim, krajem 2020.g., tijekom studenog i prosinca, bilo je 109 prometnih nesreća s nastradalim osobama u kojima su 2 osobe smrtno stradale, 22 osobe su zadobile lakše tjelesne ozljede, 15 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede, a važno za naglasiti je da su pritom 4 osobe od siline udara ispale iz vozila iz čega je vidljivo kako je neprilagođena i nepropisna brzina dominantan uzrok stradavanja, odnosno velika je važnost korištenja sigurnosnog pojasa i upravljanje vozilom propisanom i brzinom prilagođenom osobinama i uvjetima na cesti.

Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno, pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.


Pratite nas i na društvenim mrežama: