Kazne od 500 do 40.000 kuna

Policija poziva na poštivanje preporuka Stožera: ‘ Poštujte mjere za okupljanja, nošenje maski i fizičke distance’

Ilustracija/arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na području Policijske uprave Šibensko-kninske, od 28. studenoga do 13. prosinca, izdana su ukupno 53  upozorenja o kršenju odluke o nošenju zaštitnih maski koja je propisana odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Kontrole i nadzori su provođeni od strane policijskih službenika i pripadnika civilne zaštite na područjima Šibenika, Vodica, Drniša i Knina, u narednom periodu će se takva suradnja i nastaviti, a mjesta na koja će odlaziti će se odrediti temeljem saznanja o okupljanjima ili mogućim kršenjima odluka stožera.

– Obzirom na nadolazeće blagdane i pojačanu prisutnost osoba u trgovinama i na javnim prostorima, molimo građane da se drže preporuka nacionalnog stožera te poštuju mjere obveznog razmaka kao i pravilnog korištenja maski, posebno u zatvorenim prostorima i općenito da se pridržavaju svih nužnih epidemioloških mjera i preporuka radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19, a sve kako bi se nepovoljna epidemiološka situacija poboljšala i kako se ne bi morala koristiti mogućnost kažnjavanja za one koji se ogluše na upozorenja – poručuju iz policije.

Podsjetimo, za nenošenje maske ili nepravilno nošenje maske predviđena je kazna od 500 kuna, odnosno 250 kuna ako se plati na licu mjesta.

Ako pravne osobe ne poštuju zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuju zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja, predviđena kazna iznosila bi od 10.000 do 40.000 kuna. Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera.

Također, propisuje se i novčana kazna u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna ako vlasnik privatnog posjeda organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama zakona.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: