Uz maksimalan broj policijskih službenika

Policija će sa subote na nedjelju loviti alkoholizirane i mlade vozače

Ilustracija/Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Policija uprave šibensko-kninske u noći sa 16. na 17. siječnja, između 21 i četiri sata ujutro provodit će ciljanu preventivno represivnu akciju usmjerenu na suzbijanju prekršaja alkoholiziranih i mladih vozača. Za vrijeme akcije u nadzor prometa bit će uključen maksimalan broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Posebna pozornost ove akcije usmjerena je i na recidiviste u prometu, prije svega upravljanje prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima.

Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu počinjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola i prometnih nesreća koje su uzrokovali mladi vozači.

– U odnosu na prometne nesreće vozača u alkoholiziranom stanju bilježimo pozitivan trend u proteklih sedam mjeseci, kada je zabilježen manji broj prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola, kojih je zabilježeno 89 ili 10,9 posto svih prometnih nesreća prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2019. godine kada je zabilježeno 106 takvih prometnih nesreća, a što pripisujemo učestalim preventivno represivnim akcijama u prometu na našem području. U navedenih 89 prometnih nesreća nitko nije smrtno stradao dok je u 42 prometne nesreće bilo ozlijeđenih osoba, u odnosu na 2019. godinu kad su u 106 prometnih nesreća dvije osobe smrtno stradale, a 36 ih je ozlijeđeno – priopćili su iz PU.

U prošloj godini evidentirali su 13 prometnih nesreća koje su skrivili mladi vozači pod utjecajem alkohola, od toga osam s ozlijeđenim osobama. Također, evidentiran je 621 vozač koji je upravljao pod utjecajem alkohola kao i 80 vozača koji su odbili ovakvo testiranje, što upućuje na činjenicu da i pored čestih i ciljanih preventivno-represivnih akcija i upozorenja, bilježe znatan broj vozača koji pod utjecajem alkohola upravljaju vozilima.

Iz policije upozoravaju na poštivanje prometnih propisa, a posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljate vozilom ako ste pod utjecajem alkohola ili droga, da koristite sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige, te da ne koristite mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.


Pratite nas i na društvenim mrežama: