Polako i sigurno temperature prelaze 40 stupnjeva, a atmosferu puni afrički pijesak

Već prije podneva temperatura zraka na vrhuncu aktualnog toplinskog vala u Šibensko-kninskoj županiji ustrajno rastu i dosižu jučerašnje vrijednosti. Trenutno je najtoplije u Dubravi kraj Šibenika gdje automatska mjerna postaja udruge Šibenik Meteo mjeri 41,6 Celzijevih stupnjeva.

Na skradinskom je mostu 41,5 u hladu, a u Dubravicama i Bilicama 40,9°C. U Skradinu je 39,6 stupnjeva, na Miljevcima 39,5, a u Drnišu 39,2°C.

Uz magistralu u vodicama temperatura u hladu dosegla je 38,7, u Žaboriću je 38,5°C, na Krapnju je 38, u Šibeniku i Kninu 37°C.

Temperature još pokazuju tendenciju rasta tako da ovo još nije vrhunac današnje vrućine. Temperatura mora je između 25 i 27 stupnjeva.

temp1008

Osim što ciklona s centrom nad Francuskom prema našem području u jakom jugozapadnom visinskom strujanju šalje vrući i sve vlažniji zrak, također nam šalje i čestice prašine i pijeska. Zbog toga je i nebo zamućeno, a kiša, kada dođe na red, negdje u subotu, sadržavat će čestice pijeska pa nema potrebe da perete automobile prije nedjelje.

Naime, u noći na subotu te u subotu bit će vrlo nestabilno. Bit će kiše te pljuskova i grmljavine, ponegdje i izraženijeg grmljavinskog nevremena. Kiša i pljuskovi sa sjevernog Jadrana proširit će se i nad veći dio Dalmacije. Temperatura zraka posvuda u osjetnom padu pa će na kopnu biti ispod 25, a na moru ispod 30°C.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.