Počela zadnja faza radova na Eko kampusu Puljane

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Zadnja faza građevinsko-obrtničkih radova i opremanja Eko kampusa Krka u Puljanima počela je svečanim potpisivanjem ugovora. Ugovori vrijedni nešto više od 16 milijuna i 197 tisuća kuna potpisani su danas u Šibeniku i to s tvrtkama ‘Graditelj svratišta’ za rekonstrukciju i uređenje zbirke ‘Hram prirode’ i ‘Innecto’ za uređenje krajobraza, a sve u sklopu projekta ‘Nepoznata Krka’ za koji su JU ‘Nacionalni park Krka’ odobrena sredstva iz europskih fondova.

– Izgradnja, uređenje i opremanje posjetiteljskog centra Eko kampus Krka u Puljanima sama je srž projekta Nepoznata Krka. Osim što će postati jedinstveno sadržajno odredište Nacionalnog parka ‘Krka’ i vrata u sjeverni dio Parka i time pridonijeti optimalnom prostornom i vremenskom rasporedu posjetitelja, ovaj će kampus biti veliki edukacijski centar, namijenjen djeci, studentima, volonterima i istraživačima, odnosno onim posjetiteljima koji su zainteresirani za detaljnije upoznavanje bogate prirodne i kulturnopovijesne baštine Nacionalnog parka Krka istaknuo je ravnatelj Krešimir Šakić.

Puljane 1

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike potvrdilo je odluku o odabiru izvođača i prijedlog ugovora, a s obzirom na značenje projekta za cijeli srednji i gornji tok rijeke Krke, za edukativni potencijal i gospodarski razvoj područja, svečanom potpisivanju ugovora nazočio je i pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer.

– Izuzetna bioraznolikost i prirodne vrijednosti ono je čime obiluje naša zemlja, a to je ujedno i jedna od glavnih atrakcija u očima svjetskih turista. Svakako najatraktivniji su naši parkovi, a NP ‘Krka’ kao naš drugi najposjećeniji park je ujedno i primjer u organizaciji posjećivanja, ali i planskog ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu gdje se napušteni objekti obnavljaju u cilju održivog razvoja. Posebno nas raduje kada posjetiteljsku infrastrukturu otvaramo u korist i prema lokalnoj zajednici. Ovaj projekt se sufinancira europskim bespovratnim sredstvima koje zajednički osiguravaju i nadziru Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije izjavio je pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer.

Puljane 16.11.2018 013

‘Hram prirode’ bit će zbirka koja multimedijskom opremom, replikama i prirodnim eksponatima interaktivno prezentira prirodna bogatstva rijeke Krke i njezina okruženja. Odmah pored te zbirke nalazi se već uređena Arheološka zbirka, koja prezentira i interpretira bogato kulturnopovijesno nasljeđe rijeke Krke. Krajobrazno uređenje doprinijet će atraktivnom izgledu kampusa nakon završetka krupnih građevinskih radova.

Projekt Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka Krke provodi se s ciljem da se, izgradnjom infrastrukture i kapaciteta ključnih dionika i razvojem novih edukativnih turističkih proizvoda i usluga, aktivira neiskorišteni turistički i gospodarski potencijal područja sjevernog dijela Nacionalnog parka i postigne kvalitetniji prostorni i vremenski raspored posjetitelja, te ukupni društveni, gospodarski i ekološki boljitak.

Projektom je predviđen niz infrastrukturnih intervencija unutar NP ‘Krka’, a ukupna vrijednost projekta iznosi nešto više od 80 milijuna kuna, od čega je nešto više 66 milijuna i 200 tisuća kuna sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj u obliku bespovratnih sredstava u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija


Pratite nas i na društvenim mrežama: