Na respiratorima 258 ljudi

Plenković: ‘U Hrvatskoj 4534 slučajeva zaraze, novi rekord u broju oboljelih’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

u Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđen 4534 slučaj zaraze, što je novi rekord u broju oboljelih, kazao je premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade koju vodi iz izolacije budući da mu je nedavno potvrđen pozitivan nalaz.

– U zadnjih sedam dana zabilježili povećanje od 9 posto, što je i dalje previše i s obzirom na velike brojke zaraženih, to znači veliko opterećenje za zdravstveni sustav. Također, 58 tisuća sugrađana u samoizolaciji – kazao je Plenković.

Među oboljelima je 2501 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 258 pacijenata. Preminulo je 48 osoba.

– Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 139415 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 1964 preminule, ukupno se oporavilo 113 509 osoba od toga 3154 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 57894 osobe. Do danas je ukupno testirano 780 257 osoba, od toga 11 166 u posljednja 24 sata – priopćeno je iz Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Dotaknuo se Plenković i zatvaranja ugostiteljskih objekata i sportskih prostora.

– Nismo bili sretni sa zatvaranjem ugostiteljskih objekata i sportskih objekata, nije bila namjera ograničavanja sloboda nego sigurnosti građana.

Potom je prešao na cijepljenje.

– Zdravstveno osoblje, radnici u domovima za starije bit će prioritet na listi cijepljenja. Važno je da sve informacije dostupne u cjepivima moraju biti jasne i transparentne kako bi građanima objasnili kako ih cjepivo može zaštititi od bolesti. Podsjećam da će cjepivo biti besplatno – istaknuo je Plenković.


Pratite nas i na društvenim mrežama: