Pauk istaknuo spremnost županijskih zavoda na suradnju

Plenković razgovarao sa županima o cijepljenju: Do kraja lipnja očekuje se više od dva milijuna doza cjepiva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Premijer Andrej Plenković je danas uz ministra zdravstva Vilija Beroša i ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka održao video sastanak sa županima i županijskim ravnateljima za javno zdravstvo. Tema sastanka bilo je intenzivnije procjepljivanje uoči dolaska novih doza cjepiva.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk ranije je istaknuo spremnost županijskih zavoda na suradnju uz ulaganje maksimalnih napora u organizaciju punktova za cijepljenje, što postojećih, što dodatnih koji će se stvarati po potrebi. Upravo u svrhu organizacije i raspodjele cjepiva imenovani su koordinatori – državni tajnik Ministarstva zdravstva Silvio Bašić i pomoćnica ravnatelja za medicinu rada i voditeljica Službe za medicinu rada Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš.

Istaknuto je da se do kraja lipnja očekuje više od dva milijuna doza cjepiva, zbog čega se ritam cijepljenja mora intenzivirati. To će se postići sinergijom rada Ministarstva zdravstva, županija i njihovih zavoda za javno zdravstvo te obiteljskih liječnika.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo uskoro će prema županijama uputiti projekcije dostave doza cjepiva, a ovisno o veličini županije, očekivani dnevni broj doza kreće se između 1000 i 3500. Ono što je sigurno je da stiže 1 709 000 doza Pfizerovog cjepiva i 289 000 doza Moderninog cjepiva, rečeno je na sastanku. Do sada je 717 000 hrvatskih građana primilo prvo dozu cjepiva.

Postupno smanjenje broja zaraženih i veće doze cjepiva koje će stići u Hrvatsku trebamo iskoristiti za postavljanje efikasnog sustava cijepljenja, smatra Capak. Osim toga, valja voditi računa i o pravodobnom upisu građana u Registar cijepljenih osoba, s obzirom da se samo uz pomoć ažurnih podataka može dobiti prava slika, ističe Plenković.

Podsjećamo, građani se za cijepljenje mogu prijaviti na četiri načina:

  • kod svojeg liječnika obiteljske medicine
  • putem besplatnog broja za prijavu 0800 00 11
  • putem svojih županijskih zavoda za javno zdravstvo
  • online, putem platforme Cijepi se – Misli na druge

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: