Piculin se izbor za novi mandat koordinatora poklapa s njegovim skorim odlaskom na misiju u Ukrajinu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Uz podršku svih 32 članova Odbora za vanjske poslove iz redova Socijalista i demokrata i bez protukandidata, hrvatski zastupnik Tonino Picula izabran je na novi dvoipolgodišnji mandat koordinatora i glasnogovornika za vanjske poslove ove političke grupacije europske ljevice i lijevog centra u Europskom parlamentu.

– Vanjskopolitički i sigurnosni izazovi s kojima se upravo susreće Europska unija gotovo su najteži u njezinoj 70-godišnjoj povijesti i možda se mogu usporediti samo sa hladnoratovskom situacijom iz 50-ih i 60-godina prošlog stoljeća. Napetost na ukrajinsko-ruskoj granici koja se prelijeva u energetsku i ekonomsku krizu, američka dugoročna usmjerenost na prostor Azije i Pacifika, kriza u našem najbližem susjedstvu, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, kompleksni su i međusobno povezani procesi koji od Europske unije u cjelini zahtijevaju beskrajnu pažnju, posvećenost mirnom rješavanju sukoba i ostvarenje zajedničkih strateških interesa EU i njezinih članica. Velika mi je čast da su mi kolege ukazali povjerenje da ću te zadatke nastaviti uspješno obavljati – istaknuo je Picula.

Upravo ove nedjelje, Picula kao dio izaslanstva Odbora za vanjske poslove EP putuje u Ukrajinu, gdje će obići liniju razgraničenja na Krimu, te se u Kijevu sastati s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskijem i premijerom Denisom Šmihalom te ministrom obrane Oleksijem Reznikovim, kao i predstavnicima ukrajinskog parlamenta Vrhovne Rade, te predstavnicima nevladinih organizacija.

U protekle je dvije i pol godine mandata Picula kao koordinator i autor izvješća realizirao neke od najvažnijih vanjskopolitičkih projekata i tema Europskog parlamenta. Prošle je godine usvojeno njegovo Izvješće o budućnosti odnosa EU i SAD-a, koje je temelj dugoročne strategije Europske unije u odnosima s SAD-om, ali i okosnica odnosa s drugim velikim silama, koja određuje europske sigurnosne, obrambene, ali i prioritete u gospodarstvu i zaštiti okoliša.

Kao koordinator, pomogao je kreirati neke od najvažnijih vanjskopolitičkih inicijativa Socijalista i demokrata koje su dobile podršku Europskog parlamenta, poput preporuka o proširenju Europske unije i IPA III paketa pretpristupne pomoći za zemlje kandidatkinje i buduće kandidatkinje za članstvo u EU, a Picula je godinama i izvjestitelj za Crnu Goru.

Grupaciji S&D-a pod Piculinim vodstvom povjerena su i izvješća o brexitu, Libiji, Palestini, Tuskoj, Albaniji, te budućnosti multilateralizma, a u obraćanju kolegama po imenovanju najavio je da će u drugoj polovici mandata raditi i na dobivanju novih izvješća.

Njegov rad prepoznao je i Vote Watch, koji ga je ponovno uvrstio među 100 najutjecajnijih zastupnika, jedinog iz Hrvatske, kao i trećeg najutjecajnijeg u sferi vanjske politike u EP u 2021. godini.

Kao koordinator, nastavlja sa zadacima vođenja sastanaka u Bruxellesu i Strasbourgu, gdje se prije svakog glasovanja u odboru prolazi kroz sva vanjskopolitička izvješća o pojedinim zemljama i temama. Koordinator je odgovoran i za liste glasovanja, informiranje zastupnika o stavovima i određivanje pozicija parlamentarne grupacije u slučaju da postoje problematična pitanja. Koordinator je taj koji donosi odluke o agendi; koja će izvješća i kad biti stavljena na agendu grupacije, određuje koji će od zastupnika grupacije raditi na kojem izvješću kao izvjestitelj ili izvjestitelj u sjeni te tko će dobiti riječ na plenarnom zasjedanju o vanjsko političkim temama.

U svojoj tridesetogodišnjoj političkoj karijeri, Picula je prije svega bio fokusiran na teme vanjske politike, međunarodnih odnosa i sigurnosti. Od 2000. do 2003. godine obavljao je dužnost ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske.

Tijekom prethodnog mandata u EP, bio je predsjednik Izaslanstva za odnose s BiH te Kosovom (2014.-2019.), te je u ime grupacije bio odgovoran za izvješća o Ukrajini i Sjevernoj Makedoniji. Koordinirao je i vodio misije OESS-a na izborima u Moldaviji (2010.), Kazahstanu (2011.), Rusiji (2012.), Gruziji (2012.) i Armeniji (2013.). Bio je i potpredsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a od 2011. izvjestitelj Odbora za politička i pitanja sigurnosti PS OESS-a (2010.-2011.), te voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a.


Pratite nas i na društvenim mrežama: