Picula prije Zagrebačkog Summita: Proširenje na zapadnom Balkanu je dokaz sposobnosti Europske unijeFoto: arhiva

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Socijalisti i demokrati (S&D) u Europskom parlamentu danas su prije zagrebačkog Summita Europske unije i zemalja zapadnog Balkana, u suradnji s Partijom europskih socijalista (PES) održali zajednički sastanak na najvišoj razini na kojem su sudjelovali predstavnici sestrinskih stranaka sa zapadnog Balkana.

Hrvatski zastupnik Tonino Picula, zadužen za zaključne opaske sastanka, istaknuo kako je EU danas u krizi koja je tek dijelom posljedica pandemije.

– Europska unija mora svojim građanima moći dokazati kako je u stanju rješavati velike probleme naših zemalja i kontinenta u 21. stoljeću na način na koji je to uspijevala u drugoj polovici 20. stoljeća. Kao socijalisti i demokrati oduvijek smo proširenje smatrali temeljnim političkim procesom i zajedničkim interesom Unije i kandidatkinja – istaknuo je Picula.

Argumentirao je kako proširenje Europskoj uniji omogućava da promovira i insistira na važnim reformama važnim za zemlje kandidatkinje.

– Nije riječ o igri nulte sume, već o obostranim koristima. Kroz pomoć u izgradnji i promociji društvene i ekonomske kohezije i prije punopravnog članstva, Unija šalje i vlastitim građanima poruku kako neće doći do migracijskih pritisaka ni socijalnog dumpinga. Uniji omogućava inicijativu liderstva u regiji, te pomaže sprječavanje i bolje upravljanje krizama i sukobima. Proširenje jača kredibilitet i šalje poruku o budućnosti same Unije. Povijest EU je povijest proširenja i samo svjedočanstvo uspjeha te politike – rekao je.

Picula obavlja dužnosti izvjestitelja za zapadni Balkan i Crnu Goru, te koordinatora S&D za vanjsku politiku u Odboru za vanjske poslove EP,

Sastanak su uvodnim obraćanjima otvorili predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli i visoki predstavnik Europske komisije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Dan ranije, usvojili su i deklaraciju kojom pozdravljaju Summit, kao i financijske pakete i mjere EU za pomoć zemljama regije u borbi protiv pandemije COVID-19 korona virusa.

Među zaključcima ranije usvojene Deklaracije o proširenju na zapadnom Balkanu, Socijalisti i demokrati naglašavaju kako će se pridruživanje svake nove članice dogodite tek i ukoliko su ispunjeni svi kriteriji iz procesa pregovora, bez ustupaka. Insistiraju na načelu da se svaku kandidatkinju ocjenjuje prema njezinim vlastitim zaslugama i jasnim, ranije ustanovljenim kriterijima.

Zemljama zapadnog Balkana EU mora osigurati jasan i stabilan okvir za pridruživanje, kao i podršku tijekom procesa, koji osigurava jasnoću, predvidivost, kredibilnost i koherentnost, kao i održavanje danih obećanja.

S&D smatra kako bi jedan od ključnih aspekata procesa proširenja morao biti postupni pristup EU politikama i instrumentima. Zbog okolišnih izazova s kojima se zemlje zapadnog Balkana suočavaju, kao i njihovog zemljopisnog položaja i perspektive članstva, te bi zemlje trebalo uključiti i u transformacijske procese Europskog zelenog plana.

Od posebne je važnosti za S&D i socijalna dimenzija reformi kandidatkinja. Promoviranjem rasta i europskog socijalnog acquisa u zemljama kandidatkinjama, nužno je stvarati uvjete za bolja radna mjesta, jednaki tretman i dobrobit obitelji i pojedinaca. Nužno je smanjivati socijalne tenzije, graditi prilike za mlade, smanjiti odljev mozgova i suzbijati nelojalnu konkurenciju. Od iznimne je važnosti promovirati koheziju i jednak tretman radnika, kao i poštivanje radnog i socijalnog prava, jer je to najbolji način za borbu protiv siromaštva.

Domaćini sastanka bili su voditeljica grupacije S&D Iratxe García Pérez i predsjednik PES Sergej Stanišev, te šefovi delegacija EP u Srbiji Tanja Fajon, Andreas Schieder u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, Isabel Santos.

Sudjelovali su albanski premijer i predsjednik Albanske socijalističke partije Edi Rama, crnogorski predsjednik Milo Đukanović, bivši premijer i predsjednik Socijaldemokratske unije Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, kosovski premijer Aldin Kurti, predsjednica crnogorske Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović, predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, Dragan Đilas, predsjednik Stranke slobode i pravde iz Srbije, bivši grčki premijer i predsjednik Syrize Aleksis Cipras, predsjednica PASOK-a Fofi Gennimata i predsjednik hrvatskog SDP-a Davor Bernardić.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.