Picula: Nepotrošena sredstva iz Fondova za ribarstvo i poljoprivredu iskoristiti za pomoć ugroženima u tim djelatnostima

Hrvatski zastupnik Tonino Picula danas je tijekom rasprave na plenarnoj sjednici Europskog parlamentu posvećene paketima mjera za borbu protiv korona virusa istaknuo kako će zajednički europski odgovor na krizu i izlazak iz nje zahtjevati daleko više sredstava nego što su u pravilu godišnja izdvajanja nacionalnih država za EU.

– Ova nesretna situacija treba nas nadahnuti za efikasnije i solidarnije djelovanje i kad pandemija prođe. Kako sada nevažno izgledaju prepirke hoće li države članice ulagati jedan, 1,17 ili 1,3 posto BDP-a u zajednički proračun – istaknuo je, govoreći o mjerama za spas europske ekonomije.

Dao je podršku odluci o prenamjeni preostalih sredstva iz Kohezijskih fondova za ublažavanje posljedica pandemije uz podizanje stope sufinanciranja na sto posto u sljedećoj godini i istaknuo kako kohezijska sredstva moraju biti među zadnjima koja treba rezati u sljedećem proračunu.

Pozdravio je i prijedlog da se tri milijarde eura iskoristi za nabavku medicinskih uređaja, zaštitne opreme i podršku medicinskim radnicima, te pozvao Komisiju i zemlje članice da paze na neprovjerene oglase po društvenim mrežama i portalima, zbog ponuda maski i dezinficijensa sumnjive kvalitete po neprimjereno visokim cijenama.

Podržao je prijedlog da se neutrošena sredstva Fonda za ribarstvo preusmjere za pomoć ribarima, a isto je predložio i za sredstva Fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj. Mali poljoprivredni proizvođači i vinari već sad trpe nepodnošljive štete, a adekvatne mjere za ublažavanje štete u turističkom sektoru još nisu donesene, ističe.

– Posljedice pandemije bit će sanirane, očito, ogromnim iznosima javnog novca. Ta sredstva traže potpuno transparentno trošenje uz ozbiljnu kontrolu ulaganja i primanja novca. Na europskoj i nacionalnim razinama. Podržavam politički dogovor četiri najveće grupe o zajedničkom usvajanju rezolucije. Mogla je, naravno, obuhvatiti još elemenata, no u ovom trenutku je važnije političko zajedništvo radi donošenja mjera u korist naših građana – zaključio je.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.