Više

  SDP nezadovoljan Jelićem, HDZ bi ostavke

  Petrinini i Jelićevi znaju kako će glasati o prijedlogu opoziva župana i zamjenika, ostali će tek zauzeti stav

   

  Vijećnici izabrani s kandidacijske liste grupe birača Marka Jelića, očekivano, neće podržati Petrinin prijedlog za opoziv župana i njegovih zamjenika.

  – Za sada nemamo nikakvih komentara i mislim da je župan već generalno rekao svoj stav. Nema potrebe da mi tu išta dodajemo, prije same sjednice ćemo se još dogovoriti oko nekih finesa, a normalno da nećemo podržati jedan takav prijedlog – kazao je Ivan Gulam.

  Gulam demantira kuloarske priče kako se, iz njihovih redova, priprema protuudar sa zahtjevom za opoziv predsjednika Skupštine Stipe Petrine.

  – Ne bavimo s time, vijećnici će sigurno vidjeti tko je i šta je Stipe Petrina tako da mislim da neće biti potrebe da mi tu nešto posebno reagiramo i bavimo se s njim. Što se tiče HDZ-a, samo se nadam da neće sudjelovati u cirkusu Stipe Petrine – zaključio je Gulam.

  Za HDZ ostavke najbolje rješenje

  Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Nediljko Dujić misli da sa tim činom županijska vlast pokazuje koliko su hetoregeni i da iza toga stoje drugi problemi.

  – Žalosno je, da zbog njihovih neriješenih problema, pati razvoj županije. Ukoliko ne mogu riješiti te inscenirane probleme između sebe najbolje je da svi daju ostavke i da idemo na nove izbore. Klub HDZ-a još nije odlučio kako će glasati, ali ponavljam ukoliko nisu sposobni riješiti nastalu situaciju, neka jednostavno otiđu sa svojih funkcija mišljenja je Dujić.

  Florijan Žižić čija lista (Hrvatski suverenisti, HKS, Hrast i NHR) ima dvoje vijećnika malo je, kaže, iznenađen prijedlogom za opoziv župana i zamjenika.

  – Iskreno, iznenađen sam jer su oni zajedno napravili iznenađujuće dobar rezultat na proteklim lokalnim izborima uspjevši smijeniti dugogodišnju vladavinu HDZ-a u Šibensko-kninskoj županiji. Ovo sad je poraz i Stipe Petrine i Marka Jelića, ispada da su nedorasli za ono što bi trebali raditi. Ne znam još kako ću glasati, ali bude li ova točka i prihvaćena, kod glasanja za dnevni red, ja sam za to da se glasa i o opozivu predsjednika Skupštine Šibensko-kninske županije Stipe Petrine jer, ako treba glasati narod, neka dobije priliku glasati o svim sadašnjim čelnicima pa da vidimo kakvo je stvarno stanje u županiji – zaključio je Žižić.

  U SDP-u, koji ima troje vijećnika u Skupštini Šibensko-kninske županije ne kriju da nisu zadovoljni dosadašnjim radom župana Marka Jelića, ali će odluku o Petrininom prijedlogu za opoziv župana i njegovih zamjenika tek donijeti na stranačkim tijelima prije sjednice sazvane za 23. ožujka, potvrdio je za Šibenski portal Joško Šupe.

  – Po našoj proceduri odluku će donijeti Predsjedništvo i Županijski odbor. Ovakav razvoj situacije za nas je očekivan zato što ne vidimo nikakve promjene i ono što nas interesira i što smo dogovorili se ne realizira. U našem je programu prva stavka bila transparentnost, zatim brza cesta Šibenik-Drniš-Knin, kninske lagune i tako dalje. To je ono što nas interesira, a od toga do dan-danas ništa – rekao je Šupe.

  SDP je tražio sazivanje tematske sjednice o brzoj cesti i ta je točka ipak uvrštena na dnevni red sljedeće sjednice Skupštine.

  – Naš cilj nije da se utvrde krivci što ta cesta još nije realizirana, nego da se utvrdi stanje i konkretni daljnji koraci – kaže Šupe i dodaje da su od Marka Jelića očekivali puno više, a promjene koje vide su isključivo kozmetičke prirode i ne idu željenim tempom.

  Mostovac Branko Đelalija kaže kako će kod glasovanja biti suzdržan.

  – Sve mi je to glupo, tako da neću biti ni za ni protiv. Neću podržati niti mogući opoziv Stipe Petrine s mjesta predsjednika županijske Skupštine, o čemu slušam proteklih dana. Bez HDZ-a sve se to ne može ni napraviti, a mi ne želimo s njima sudjelovati o bilo čemu – kaže Đelalija koji dodaje i da cijela situacija nije normalna.

  – Eto u kakve probleme upadamo kad se nađu dva čovjeka koja trebaju surađivati, a pri tom su oba tvrdoglava i misle da su Bogom dani – veli Đelalija.

  SDSS samo podržao većinu u Skupštini

  Niti četvero vijećnika SDSS-a još uvijek nemaju stav stranke, pojašnjava aktualni dožupan Ognjen Vukmirović.

  – Razgovarao sam o prijedlogu dnevnog reda Skupštine s Anjom Šimpragom, predsjednicom Županijske organizacije SDSS-a, i stav je takav da će ona sazvati Izvršni odbor ŽO stranke na kojem će proći sve točke dnevnog reda, a konkretno i prvu točku zaključka o opozivu župana i zamjenika. Tada će i naši vijećnici imati zajednički stav o toj točki o čemu će sigurno izvijestiti predsjednik kluba vijećnika SDSS-a Borislav Šarić – kazao nam je dožupan Vukmirović dodajući kako opoziv nije inicijativa SDSS-a.

  Napominje kako većinske stranke imaju dovoljno ruku da mogu donositi odluke o međusobnim dogovorima.

  – Mi tu ne sudjelujemo ni za ni protiv. Mi sudjelujemo u smislu županovih inicijativa prema predsjedniku Skupštine. Oni su imali dovoljno ruku za izglasati predsjednika Skupštine, imaju i sada dovoljno ruku ako predsjednik Skupštine i HDZ žele izglasati neke odluke. Nama, kao manjinskoj zajednici, prioritet su aktivnosti koje se provode na dijelu na kojem žive pripadnici nacionalnih manjina u smislu poboljšanja života – poručio je Vukmirović.

  Na pitanje je li iznenađen Petrinim potezom Vukmirović kaže kako je odnos između Jelića i Petrine, odnos između samo njih dvojice.

  – Oni zajedno išli na izbore, zajedno formirali većinu, a SDSS je tu većinu podržao i nije imao prijepore ni sa jednim od njih dvojice. Nisam sudjelovao u sklapanju njihovih predizbornih dogovora, niti je SDSS bio dio toga pa je nezahvalno da uopće komentiram. Žao mi je što u ovoj situaciji ispod radara prolazi puno veći problem s vozačima autobusa koji su primorani obustaviti prijevoz učenika jer je cijena goriva duplo skuplja od one u vrijeme kada se ugovarao prijevoz. To je ono sa čime se trebamo baviti i to je važno svakom roditelju – zaključuje Vukmirović.

  Podsjetimo, za odluku o raspisivanju referenduma za opoziv župana i zamjenika potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 26 glasova od ukupno 39 vijećnika. Sudeći po informacijama koje je prikupio Šibenski portal, Petrinin pokušaj smjenjivanja župana Jelića vjerojatno neće proći u Skupštini zakazanoj za 23. ožujka u Drnišu.

  M.Marotti, K.Bilan, F.Pražen

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Šarinovi izabranici maksimalni nakon dva kola, na Baldekinu...

  Završen je drugi dan U20 reprezentativnog turnira 'Sjećanje na Dražena' koji se igra na šibenskom Baldekinu. Hrvatska nacionalna vrsta izbornika Jeronima Šarina (pomoćnik mu...

  Općina Pirovac procijenila: Koncert Leta 3 značajan sigurnosni...

  Sve što se događalo na relaciji Let 3 – Hajduk – Livaja ili ako hoćete na relaciji Rijeka – Split, slomilo se u Pirovcu. -...

  Tijatu odgođena penzija? Na natječaju Jadrolinije nije prošla...

  Jadrolinija je planirala da njihovi prvi električni brodovi za prijevoz putnika i tereta budu u pogonu za dvije do tri godine, kada bi i 'Tijat' otišao...

  Večer Krste Jurasa, šibenskog pjesnika, tekstopisca i inženjera...

  Glazbeno poetska večer posvećena djelu Krste Jurasa, šibenskog pjesnika, tekstopisca i inženjera brodogradnje bit će održana u ponedjeljak, 12. lipnja u 20 sati, u...

  NAJNOVIJE

  Šarinovi izabranici maksimalni nakon dva kola, na Baldekinu igra i Guinnessov rekorder visok 231 centimetara

  Završen je drugi dan U20 reprezentativnog turnira 'Sjećanje na Dražena' koji se igra na šibenskom Baldekinu. Hrvatska nacionalna vrsta izbornika Jeronima Šarina (pomoćnik mu...

  Općina Pirovac procijenila: Koncert Leta 3 značajan sigurnosni rizik

  Sve što se događalo na relaciji Let 3 – Hajduk – Livaja ili ako hoćete na relaciji Rijeka – Split, slomilo se u Pirovcu. -...

  Tijatu odgođena penzija? Na natječaju Jadrolinije nije prošla ni jedna ponuda

  Jadrolinija je planirala da njihovi prvi električni brodovi za prijevoz putnika i tereta budu u pogonu za dvije do tri godine, kada bi i 'Tijat' otišao...

  Večer Krste Jurasa, šibenskog pjesnika, tekstopisca i inženjera brodogradnje

  Glazbeno poetska večer posvećena djelu Krste Jurasa, šibenskog pjesnika, tekstopisca i inženjera brodogradnje bit će održana u ponedjeljak, 12. lipnja u 20 sati, u...