Petar Baranović: Škampe i oslići ranim se mrijestom brane od ljudske gluposti

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Na propust produljenja zabrane izlova škampa i oslića u Jabučkoj kotlini i alarmantno stanje tih vrsta u Jadranu upozorio je danas u Šibeniku Petar Baranović, potpredsjednik Narodne stranke-Reformista.

– Rok produžetaka za zaštićeno područje u Jabučkoj kotlini istekao je krajem prošloga tjedna i, očekivano, jučer je počeo proces devastacije tog prostora od prvih brodova, i hrvatskih i talijanskih, koji su uplovili u zonu kojoj je svrha bila zaštita mrijesta i reprodukcije oslića i škampa, kao najugroženijih i komercijalno najvažnijih vrsta u kočarskom ribolovu na Jadranu, kazao je Petar Baranović na konferenciji za novinare u Šibeniku.

Kad je još bio mladi ribar, Baranović pamti kako su na radio stanicama, kada su odlazili u lov na škampe u Jabučkoj kotlini, o količini ulovljenih škampa razgovarali u brojevima kašeta. Pričalo se koji je brod ulovio 15, 20 ili 30 kašeta škampa. U zadnjim godinama Baranovićevog bavljenja ribolovom, pred odlazak u politiku, počelo se razgovarati o kilogramima dnevno ulovljenih škampa, a pred neku večer svjedočio je kako jedan od izuzetno moćnih ribarskih brodova hrvatske flote s mora donosi škampe u primjercima; ulovili su, tijekom čitavog ribolovnog dana, sedam škampa prve i druge klase.

ribarnica4

– Ova je tema od nacionalnog značaja i sastavni je dio mog svakodnevnog života. Ne razgovaramo više o stanju koje je zabrinjavajuće, nego o potpunom fijasku ribarstvene politike u Hrvatskoj. Rezultat je to činjenice da su neki uspješno manipulirali ministrima kojima to nije specijalnost i struka. To se posebno desilo ministru na odlasku jer očigledno mu je prikazana potpuno drukčija slika, rekao je Petar Baranović.

Suvisla i odgovorna ribarstvena politika mora se, po Baranoviću, početi voditi na način da se počme preuzimati i odgovornost.

– To se dogodilo jer su stvari od samog starta postavljene nakrivo. Područje zaštite uspostavljeno je prije godinu dana temeljem bilateralnog dogovora ignorirajući činjenicu da su ovlasti i odgovornosti za područje hrvatskog ZERP-a na Europskoj komisiji. Propustilo se prepoznati i obavezu, ali i potrebu da EK blagoslovi program zaštite ribljeg fonda u hrvatskom ZERP-u te da treba formirati više zona zabrane izlova u Jadranu, kazao je Baranović.

koća

Metoda zona zabrane u čitavom se svijetu pokazala učinkovitom, međutim, ističe Baranović, kod nas je uvriježena praksa hrvatske politike da se za sve što se tiče zaštite Jadrana traži dozvolu Rima.

– Ovom problemu nova Vlada mora posvetiti dužnu pažnju jer smo bilo kakve mjere morali provesti prekjučer. Pitanje je jesmo li u konkretnom slučaju dosegli ono što u biologiji mora zovu točka bez povratka, poručio je Petar Baranović.

petar-baranovic-press-5

Pet do deset godina razuman je rok za obnovu vrsta koje nisu brzorastuće. Za oporavak oslića i škampa, obzirom na njihov životni vijek, kaže Baranović, bit će potrebne godine i godine odgovornih dobro postavljenih mjera zaštite. Toliko je loša situacija da se pomakla i granica spolne zrelosti, kako bi vrsta opstala sve mlađe jedinke se počinju mrijestiti i to pokazuje da je stanje alarmantno.

– To je ono zadnje čime se vrsta očajnički brani od ljudske gluposti i političke neodgovornosti, oštar je Baranović.

Ministri ove stvari ne mogu znati, uglavnom dolaze iz sektora poljoprivrede ili stočarstva. Baranović stoga proziva aktualnu postavu u vrhu Uprave za ribarstvo, a odgovornost za nastalu situaciju, po njemu je, na aktualnom pomoćniku ministra magistru Anti Mišuri.

– Da sam na mjestu gospodina Mišure znam koji bi moj potez bio. Da sam skrivio ovakvu stvar i još neke druge, znam što bi ja napravio, zaključio je Baranović.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.