Pauk u Strasbourgu: Hrvatska nije sudjelovala u ‘balkanskim ratovima’. Mi smo se branili i to treba ispraviti u izvješću

Uvodnim obraćanjem predsjednice Gudrun Mosler-Törnström u Strasbourgu je započelo 33. zasjedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe na kojem sudjeluje i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

– Prije godinu dana kada sam odabrana za predsjednicu, posebno sam istaknula važnost konstantne borbe za temeljne vrijednosti Kongresa – vladavinu prava, demokracije i ljudskih prava – istaknula je i dodala kako se Europa neprestano suočava s ozbiljnim prijetnjama poput populizma, sebičnosti, intolerancije, nacionalizma te ekstremističkog nasilja koje može dovesti do destabilizacije demokratske kulture u našem društvu.

‘Suočeni s ovim izazovima naš Kongres, kao predstavnik više od 200.000 lokalnih i regionalnih jedinica, može pomoći ublažavanju napetosti, a Europa kojoj mi težimo je Europa solidarnosti temeljena na jakim lokalnim i regionalnim jedinicama’, zaključila je Mosler-Törnström.

Članovi Kongresa složili su se kako je upravo glavna zadaća Kongresa održavanje stabilnosti u europskim zemljama i zaključili kako ne smiju stati raditi na ostvarivanju tog cilja.

U nastavku plenarne sjednice članovi Kongresa su raspravljali o češkom predsjedanju Odborom ministara Vijeća Europe. Uslijedila je točka o stanju lokalne i regionalne demokracije u Srbiji gdje je u raspravi sudjelovao i voditelj hrvatske delegacije Goran Pauk.

U svom se izlaganju osvrnuo na dijelove izvješća u kojima se rat na području bivše Jugoslavije tijekom ranih 90-ih navodi kao ‘balkanski ratovi’.

– Hrvatsko izaslanstvo snažno se protivi pojmu ‘balkanski ratovi’ jer taj termin ne opisuje stvarnost sukoba koji su se dogodili u našoj zemlji i regiji. Dokazano je, ali i potvrđeno brojnim odlukama Haaškog suda, da Hrvatska nije sudjelovala u takozvanim ‘balkanskim ratovima’ već se branila nakon napada. Stoga tražimo da pojam ‘balkanski ratovi’ ispravimo u izvješću. To tražimo zbog odgovornosti prema povijesnoj istini, kao i poštovanja prema žrtvama rata – istaknuo je župan Pauk dodavši kako podupire sve napore Republike Srpske u izgradnji snažne lokalne i regionalne demokracije.

pauk zupan

Dodatnu vrijednost sjednici dali su mladi delegati od 16 do 30 godina iz 39 zemalja koji su predstavili projekte promocije Kongresa i uključenosti mladih u donošenje odluka u lokalnim i regionalnim zajednicama diljem Europe te su svojim konstruktivnim kritikama dali prijedloge na ostale točke cijele sjednice. Uzimajući u obzir kako je glavna tema ovogodišnjih zasjedanja Kongresa ‘Decentralizacijske politike za uspješnu integraciju migranata’ tako je i ovog puta velika pažnja posvećena upravo ovoj temi. Kako je istaknula Mosler-Törnström, Kongres je već izradio nekoliko izvještaja na temu integracije migranata, a današnja sjednica bila je prilika da se sa svojim pričama predstavi troje mladih migranata čijih se sudbina ti izvještaji direktno dotiču. Svoju priču tako su s članovima ispričali Maria iz Sirije, Mustafa iz Somalije i Abdulmalik iz Afganistana.

Uz predsjednika Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, na plenarnoj sjednici sudjeluju i Ivan Hanžek, gradonačelnik Zaboka te Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.