Pauk u Danskoj i Švedskoj upoznaje ‘Skandinavski model upravljanja komunalnom infrastrukturom’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibensko-kninski župan Goran Pauk kao predsjednik Hrvatske zajednice županija boravi u posjeti Danskoj i Švedskoj, zajedno s brojnim predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, komunalnog sektora i nadležnih institucija. Budući da je tema studijskog putovanja ‘Skandinavski model upravljanja komunalnom infrastrukturom’ sudionici će kroz neposrednu komunikaciju i dijalog saznati nešto više o inovativnim rješenjima i vidjeti primjere dobre prakse po pitanjima pametne lokalne infrastrukture, zelene infrastrukture i energetske učinkovitosti, održivih otoka, gospodarenja otpadom, kružne ekonomije, i tako redom.

Danska je jedna od najrazvijenijih zemalja koja je u posljednjem desetljeću uspostavila uspješan model planiranja i provedbe avangardne okolišne i energetske tranzicije.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk istaknuo je kako je Danska najbolji primjer europske zemlje koja odskače od europskih prosjeka po pitanju održivosti i inovativnosti komunalnog sustava i dobrog višegodišnjeg planiranja. Naime, udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji u Danskoj prije samo četiri godine iznosio je 26 posto, cilj za 2020. iznosi 30 posto, dok do 2050. Danska želi svu energiju dobivati iz obnovljivih izvora.

Prvog dana studijskog putovanja fokus je bio na pametnim gradovima, komunalnoj infrastrukturi, održivom gospodarenju otpadom, vodno-komunalnoj infrastrukturi te održavanju i upravljanju grobljima. Stoga je delegacija posjetila švedski grad Malmö kojeg odlikuju pametne energetske mreže i energetska učinkovitost. Slično kao i u slučaju Danske, i grad Malmö ima zacrtane ambiciozne ciljeve sadržane u Programu upravljanja okolišem do 2020. godine. Prema tom dokumentu, cijela zajednica će u potpunosti koristiti obnovljive izvore energije, bit će klimatski neutralan, a korištenje energije po osobi će se smanjiti za 20 posto.

West Harbour, naselje koje predstavlja odličan primjer održivog urbanizma, energetske učinkovitosti i gospodarenja otpadnim vodama i Sjölund Wastewater Treatment Plant, jedno od najvećih švedskih postrojenja koje obrađuje 1.350 litara vode u sekundi, samo su dio primjera koji pokazuju implementaciju najmodernijih razvojnih rješenja i korištenje svih raspoloživih kadrovskih i znanstveno-istraživačkih resursa, a koje su članovi delegacije prvog dana posjetili.


Pratite nas i na društvenim mrežama: