Počelo cijepljenje trećom dozom

Parat Baljkas: ‘Naša je preporuka docjepljivanje, imunitet brzo pada. A situacija je ozbiljna’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Županijski Zavod za javno zdravstvo prošlog je tjedna počeo cijepiti trećom dozom, odnosno booster cjepivom.

Naime, kako nam pojašnjavaju u Zavodu, treća doza primjenjuje se kod kroničnih bolesnika najranije šest tjedana od druge doze, dok se takozvanom ‘booster’ dozom cijepiti mogu svi ostali i to šest mjeseci nakon druge doze.

– Naša je preporuka da se kronični bolesnici obavezno cijepe trećom dozom jer postoji mogućnost da nisu stvorili dovoljan broj antitijela upravo zbog svoje imunokompromitiranosti. Nadalje, ‘booster’ doza produžuje imunološki odgovor i preporuka je da se cijepe svi stariji od 18 godina, a poglavito stariji, zdravstveni djelatnici i kroničari. Treća doza ide samo kod Pfizera ili Moderne – pojašnjava nam Ankica Parat Baljkas, voditeljica županijske Službe za epidemiologiju.

Iako je cijepljenje trećom dozom tek počelo, kaže kako ima interesa.

– Imunitet je znatno pao kod onih koji su se cijepili među prvima, početkom godine, te je preporuka da se cijepe čim prije jer struka još uvijek nije usuglašena oko količine antitijela koja su dovoljna za imunitet. Ujedno, imamo i nove sojeve virusa – kaže.

Također, županijski Zavod protiv sezonske gripe dobio je šest tisuća doza cjepiva, a još osam tisuća doći će naknadno.

– Naša je preporuka da se svi oni koji se žele cijepiti protiv sezonske gripe jave svojim obiteljskim liječnicima, no prioritet je cjepivo protiv koronavirusa. Što se tiče kombinacije ta dva cjepiva, prioritet je cijepiti se protiv koronavirusa, a potom s razmakom od 14 dana cijepiti se protiv gripe. Ipak, ako se radi o teško oboljelim osobama, može se cijepiti istovremeno, ali u različite ruke – zaključuje Parat Baljkas.

 

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.