Elektroničko izglasavanje

Pandemija pauzira demokraciju: Županijska skupština bez aktualca, rasprave i uz povjerenje ‘na neviđeno’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Skupština Šibensko-kninske županije na kojoj bi, između ostaloga, vijećnici trebali glasovati o rebalansu proračuna, sazvana je za 12. studenoga i bit će održana dopisno preko e-maila. U pozivu za Skupštinu navedeno je kako će sjednica biti održana elektroničkim putem u svrhu sprječavanja širenja bolesti Covid-19 te kako zbog ograničenih tehničkih mogućnosti neće biti održan aktualni sat. Planirano je da članovi Skupštine glasuju o svemu preko Google obrasca koji će dobiti u 9.30, a sva glasovanja trajat će do 13 sati.

Tajnika Skupštine Antu Alfireva pitali smo znači li to da vijećnici neće moći postavljati pitanja, tražiti pojašnjenja i sudjelovati u raspravi o točkama dnevnog reda.

– Vijećnici mogu na obrascu kojim glasuju napisati svoj komentar ili e-mailom uputiti pitanja. Zbog cijelog postupka odgovore će moći dobiti nakon sjednice. Nemamo tehničkih mogućnosti za organiziranje rasprave o točkama dnevnog reda u realnom vremenu – kaže Alfirev.

Činjenica je da ovako sazvana županijska Skupština neće biti javna, novinari je neće moći pratiti, a vijećnicima će sudjelovanje u radu biti svedeno samo na čin glasovanja.

Po uputama Ministarstva uprave sjednica Skupštine ne mora nužno biti sazvana jer neodržavanje u vremenu duljem od tri mjeseca, u aktualnoj situaciji pandemije, neće uzrokovati raspuštanje predstavničkog tijela.

– Rebalans proračuna vrlo je bitan u ovim teškim uvjetima i nismo ga mogli odgoditi do nabave opreme potrebne za održavanje video konferencije. Već smo dogovorili sa županijskim službama da se žurno ide u nabavu potrebne opreme kako bi već sljedeća Skupština mogla biti organizirana putem video konferencije. Sve smo provjerili, a dobili smo i od Ministarstva usmenu potvrdu legalnosti ovako organizirane Skupštine – kaže Nediljko Dujić, predsjednik Skupštine.

Kada je riječ o odlukama koje ne mogu čekati i moraju biti izglasane, Ministarstvo navodi, kako u okolnostima zabrane okupljanja više od 50 osoba, sjednice mogu biti održane putem video konferencija, izjašnjavanjem putem e-maila, odnosno korištenjem drugih tehnologija za održavanje sastanaka na daljinu, posebno s obzirom na mogućnost konkretnog evidentiranja sudjelovanja članova u radu predstavničkog tijela i njihovog izjašnjavanja.

– Situacija se u zadnjih nekoliko tjedana pogoršala i ja moram voditi računa o poštivanju mjera zabrane okupljanja. Ne mogu sazvati Skupštinu na koju bi zabranio dolazak novinarima, pročelnicima ili ravnateljima županijskih ustanova, a tada sigurno prelazimo brojku od 50 ljudi. Moram štititi zdravlje ljudi koji sudjeluju u svemu tome. Ovakvo stanje će potrajati i ja insistiram da se što prije prilagodimo i omogućimo održavanje sjednica s novom opremom na daljinu – kaže Dujić.

Za ovako sazvanu elektroničku sjednicu postaje upitno i ‘sudjelovanje u radu’ kada je vijećnicima uskraćena mogućnost rasprave i traženja pojašnjenja prije glasovanja. Upitan je čak i identitet osoba koje će ovaj put glasovati. Nitko ne jamči da će iza e-mail poruke biti baš odabrani vijećnik, a ne netko drugi.

– Svaki vijećnik je položio prisegu i na savjest svakoga od njih ide bilo kakvo izigravanje povjerenja. Ako među njima postoji netko tko bi to napravio, onda je to problem – zaključuje Dujić.


Pratite nas i na društvenim mrežama: