Eurozastupnici traže jamstva za sigurna putovanja

Pandemija paralizirala EU turističku industriju te ugrozila šest milijuna radnih mjesta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Rezolucija o EU strategiji za održivi turizam, koja je u četvrtak prihvaćena s 577 glasova za, 31 protiv te 80 suzdržanih, navodi kako je pandemija virusa COVID-19 paralizirala EU turističku industriju te ugrozila 6 milijuna radnih mjesta od ukupno 27 milijuna koliko ih ima u sektoru. Zastupnici podsjećaju kako industrije turizma i putovanja čine oko 10 posto BDP-a EU-a. Pozivaju stoga države članice da ih svakako uključe u nacionalne planove oporavka te da razmotre mogućnost smanjenja PDV-a u tim sektorima.

‘Siguran i čist’ turizam

Zbog pandemije, putnici teže „sigurnom, čistom i održivijem turizmu“, ističe Parlament te poziva države članice da u potpunosti i bez odgode provode zajedničke kriterije za sigurno putovanje. Među ostalim, to uključuje protokol EU-a o zdravstvenoj sigurnosti za testiranje prije polaska te korištenje karantene samo kao krajnje mjere.

Zajednička potvrda o cijepljenju trebala bi olakšati putovanja i biti alternativa PCR testovima ili karanteni, kažu zastupnici. Upozoravaju da bi ona trebala biti usklađena s pravilima o privatnosti i zaštiti podataka te se početi koristiti nakon što budu postojali dostatni znanstveni dokazi kako cijepljene osobe ne prenose virus.

U rezoluciji se također apelira na Komisiju da uvede oznaku zdravstvenog certifikata EU-a koji bi jamčio usklađenost s minimalnim higijenskim standardima za sprečavanje i kontrolu bolesti COVID-19 što bi pomoglo u vraćanju povjerenja potrošača u sektore turizma i putovanja.

Nakon pandemije

Zastupnici u Europskom parlamentu pozdravljaju osnivanje portala „Re-open EU” i pozivaju države članice da Komisiji osiguraju jasne informacije kada donesu odluku o primjeni ili ukidanju ograničenja slobodnog kretanja.

Također ističu da Komisija mora razmišljati o razdoblju nakon pandemije te zamijeniti strategiju iz 2010. kako bi Europa zadržala status vodećeg odredišta. U dokumentu je i poziv Komisiji da  uspostavi Europsku agenciju za turizam koja bi bila potpora turističkom ekosustavu, promicala Europu kao turistički brend, prikupljala aktualne podatke o turizmu u EU-u, pružala potporu malim poduzetnicima u pristupu EU financiranju te pomagala turističkom sektoru da bude pripremljen za buduće krize.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.