Još jedno gradilište u Šibeniku

Pacijenti šibenske bolnice primat će terapije iz najsuvremenije ljekarne

U krugu šibenske bolnice u tijeku su radovi na adaptaciji prostora za novu bolničku ljekarnu vrijednu oko 6,2 milijuna kuna. Završetkom tih radova, u proljeće sljedeće godine, šibenska će bolnica biti jedna od rijetkih županijskih bolnica koja će na oko 400 četvornih metara, imati suvremenu i funkcionalniju bolničku ljekarnu.

S tim projektom u šibenskoj bolnici nastavljaju ciklus velikih ulaganja, nakon nabave uređaja za magnetnu rezonanciju i adaptacije prostora za njegov rad te dogradnje trafostanice i izgradnje dnevne bolnice koja se bliži kraju.

– Adaptacija prostora za novu bolničku ljekarnu nešto je što je ostalo kao dug iz prošlih vremena. Uređenjem i otvaranjem Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, bolnička ljekarna, koja je vrlo zahtjevna u svom procesu rada, je ostala bez svojih matičnih prostora i od tada je privremeno u prostorima starog plućnog odjela. Ti prostori su izrazito neuvjetni pa smo lani odlučili pokrenuti projekt adaptacije prostora za ljekarnu – kaže Sanja Jakelić, ravnateljica šibenske bolnice.

Novac za novu bolničku ljekarnu bolnica je osigurala kroz dvije proračunske godine iz decentraliziranih sredstava koja dobija od Šibensko-kninske županije, svog osnivača.

– Obično dobije pet do šest milijuna kuna, nekad i sedam, ovisno o raspodjeli županijskog proračuna. Predviđena vrijednost građevinskih radova je oko 4,2 milijuna kuna s PDV-om, dok se za opremanje očekuje cijena oko dva milijuna kuna što ćemo osigurati u sljedećoj godini – kaže Jakelić.

Za novu bolničku ljekarnu prostor je osiguran u podrumu zgrade poliklinike gdje je nekad davno bila bolnička praonica. Podsjetimo, već odavno šibenska bolnica koristi usluge vanjskog pranja posteljine koje su se pokazale jeftinijima od ulaganja u novu opremu praonice.

– Prostor bivše praonice ima i ulaz s vanjske strane što je izrazito bitno za dostavu lijekova. Sadašnje procedure i tehnološki procesi bolničke ljekarne nisu jednaki onima prije 20 ili 30 godina pa će nova ljekarna, uz svoj redovni rad, imati i centralnu pripremu citostatika što je jako važno za potrebe onkologije. U novoj ljekarni odvojene prostore imat će pripreme terapije, galenski laboratorij i ostali postupci potrebni za opskrbu pacijenata na svim bolničkim odjelima – napominje Jakelić.

Nova bolnička ljekarna trebala biti završena u proljeće sljedeće godine.

– Projekt dnevne bolnice financiramo iz europskog fonda za poboljšanje pristupa dnevnim bolnicama. Taj projekt vrijedan 46 milijuna kuna pomalo dolazi kraju. Taj projekt je obuhvaćao i nabavu prvog uređaja za magnetsku rezonancu te izgradnju nove trafostanice. Sa zgradom dnevne bolnice smo u finalnim radovima i nadamo se da ćemo je završiti u siječnju 2020. godine – zaključila je ravnateljica Jakelić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.