Šibensko-kninska županija najviše intervencija

Ovogodišnju protupožarnu sezonu obilježio požar u DubraviFoto: MORH
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Od 48 požara na kojima su djelovale protupožarne snage Hrvatske vojske, polovica od njih zabilježena je u Šibensko-kninskoj županiji. Podaci su to Ministarstva obrane Republike Hrvatske na kraju protupožarne sezone koja je odlukom glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske Slavka Tucakovića, a temeljem situacije na terenu i uz konzultacije s nadležnim županijskim zapovjednicima i zapovjednikom vojnih snaga završena danas.

Ovogodišnju protupožarnu sezonu koja je trajala ukupno 101 dan, od 17. lipnja do 25. rujna obilježio je najveći požar koji je izbio na području Južne Dubrave u zaleđu Šibenika i u čijem su gašenju sudjelovale i zračne i kopnene snage Hrvatske vojske. Tako je u dva dana djelovanja zračnih snaga oko 260 vodenih bombi odnosno oko 1400 tona vode, pri čemu su ostvarena 32 sata naleta na požarištu, a u gašenju su sudjelovali Canadairi CL-415 i Airtractori AT-802. Ovo je ujedno i jedino požarište na kojem su bile angažirane i kopnene snage Hrvatske vojske s ukupno 102 pripadnika, izvijestio je MORH.

Na požarištu Dubravice kod Skradina zračne protupožarne snage zabilježile su najveći broj bacanja vodenih bombi u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni. Tako je kroz tri dana djelovanja iz Canadaira i Airtractora ukupno izbačeno 390 vodenih bombi, odnosno oko 2000 tona vode na požarištu, što je više i od najvećeg požarišta Južna Dubrava. Prvog dana djelovanja na požarištu su bila angažirana četiri protupožarna aviona, a idućeg njih šest, dok je završnog dana u natapanju požarišta sudjelovao Airtractor AT-802. Tako veliki broj izbačenih vodenih bombi ostvaren je zbog blizine uzimanja vode, ali i zbog karaktera samog požarišta jer voda u gustoj borovoj šumi nije uspijevala prodrijeti do tla te se nije postizao učinak gašenja u odnosu na neka druga požarišta zbog čega je bilo potrebno najprije zaustaviti širenje, a kasnije nastaviti sa što intenzivnijim natapanjem jer se radilo o nepristupačnom terenu za rad zemaljskih snaga.

– U ranom otkrivanju požara značajan doprinos imao je besposadni zrakoplovni sustav ‘Orbiter 3’ za protupožarna izviđanja koji se prvi puta koristio za vrijeme Protupožarne sezone, zatim pjenila za gašenje koja su povećala učinkovitost gašenja i smanjila potrebnu količinu vode i aplikacija Raptor iz protupožarnog zrakoplova koja je omogućila prijenos slike i videa u realnom vremenu u Operativno vatrogasno zapovjedništvo što je omogućilo brže donošenje odluka i upućivanje snaga na teren – izjavio je general Krešo Tuškan, zapovjednik vojnih snaga Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH

Zapovjednik Protupožarne eskadrile pukovnik Tomioslav Vacenovski istaknuo je kako je angažman zračnih snaga u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni bio ispodprosječan, a najvažnijim je ocijenio visoku učinkovitost djelovanja zračnih snaga na svim požarištima te iznimno dobru suradnju s vatrogascima, kao i svim sastavnicama koje su bile uključene u organizaciju i provedbu protupožarne sezone.

Sveukupno su od početka ovogodišnje protupožarne sezone 17. lipnja do zaključno, 25. rujna zračne protupožarne snage bile angažirane u gašenju 48 požara i to 24 u Šibensko-kninskoj, 10 u Zadarskoj, osam u Splitsko-dalmatinskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Uz gašenje požara, provedeno je i 59 protupožarnih izviđanja s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage na tim zadaćama ostvarile oko 420 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 9500 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i 14 tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara tim besposadnog zrakoplovnog sustava ‘Orbiter 3B’ bio je angažiran 44 puta.

Protupožarna eskadrila nastavlja aktivnosti kroz dežurstva potrebitog broja posada i aviona kroz cijelu godinu, a do kraja listopada posade su u spremnosti i za angažman u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.