Pred vratima je prava zima

Ove godine zima je odlučila pokazati zube. Snijega bi moglo biti i na otocimaFoto: arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Kiša koja je lokalno pomješana sa solikom, a u zaleđu susnježica i snijeg počeli su padati u drugom dijelu nedjelje i nastaviti će padati tijekom ove večeri i naredne noći. Jadran se nalazi pod utjecajem ciklone s juga i anticiklone sa sjevera, a po visini pritječe hladan i vlažan zrak. Granica tople i hladne zračne mase po visini se upravo nalazi iznad nas pa će vrsta oborina upravo ovisiti o tome u kojem će se sektoru pojedini krajevi naći pa lokalno i to osobito u zaleđu nije za isključiti i pojavu opasne ledene kiše koja se smrzava u dodiru sa tlom, piše Šibenik meteo

Sudeći prema najavama prognostičkih modela izgleda da je ove godine zima odlučila pokazati svoje zube. Ono o čemu se svi modeli slažu je to da u drugom dijelu tjedna i to osobito u danima vikenda bi trebalo nastupiti jače zahlađenje pa minusa ne bi nedostajalo niti uz obalu. Međutim velike su razlike u pogledu hoće li ovaj prodor biti suho zahlađenje ili će ga pratiti ciklona i sa njom vjerojatno snijeg koji bi se mogao spustiti sve do obale pa i otoka. Naredni dani i novi izlazi modela ove nedoumice će riješiti i vjerovatno od sredine tjedna ćemo znati što bi nas moglo objektivno zadesiti krajem narednog tjedna.

Uzimajući u činjenicu da polarni vrtlog – Vortex zbog zagrijavanja stratosfere u istočnom Sibiru koje je već dijelom nastupilo, a od sredine mjeseca će se najvjerovatnije i dodatno pojačat postupno premještati u niže južne zemljopisne širine vrlo je vjerovatno da će dijelove Europe zahvatiti jače zahlađenje, a tamo gdje se sudare topla i hladna zračna masa i obilne snježne oborine.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: