Projektnu aplikaciju izradila šibenska Kocka

Otvoren vidikovac Skywalk: U Parku prirode Biokovo od sutra možete šetati po oblacima

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nebeska šetnica – Skywalk, jedinstvena posjetiteljska atrakcija u Hrvatskoj, otvorena je u srijedu u Parku prirode Biokovo. Riječ je o vidikovcu u obliku potkove, sa staklenom podlogom za hodanje koja u najizbočenijoj točci u duljini od 12 metara natkriljuje litice Ravne Vlaške. S Nebeske šetnice pogled puca na Tučepe, Podgoru i Makarsku, dalmatinske otoke Hvar, Brač, Vis, Korčulu, Pelješac, a za posebno lijepog vremena, nakon što čuvena biokovska bura razbistri obzor, pogled seže i do rta Monte Gargano u Italiji.

Vidikovac je smješten na visini od  1.228 metara nad morem, na 13. kilometru biokovske ceste,  neposredno uz infocentar. U sklopu uređenog okoliša Skywalka postavljen je geološki stup, trodimenzionalni prikaz presjeka stijena koje su formirale područje Biokova od njegovog postanka do danas s geološkom tablicom vremena i opisom starosti i vrsta stijena.

Svečanom otvaranju Nebeske šetnice-Skywalk prisustvovali su premijer Andrej Plenković,  Marko Pavić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Vili Beroš, ministar zdravstva uz druge uzvanike.

Ravnatelj JUPP Biokovo Slavo Jakša u svojem govoru naglasio je da je Skywalk jedinstvena atrakcija kojom se značajno podignula atraktivnost posjetiteljske i turističke ponude u Parku prirode Biokovo.

– Riječ je o sadržaju koji ne postoji na ovim prostorima. Baš kao što je Biokovo oduvijek čuvalo Makarsku i njenu rivijeru, JU PP Biokovo će nastaviti čuvati Biokovo i njegove tajne i ljepote približiti javnosti – kazao je

Marko Pavić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije rekao je kako je Hrvatska uu Europskoj uniji poznata upravo po turizmu i prirodnim ljepotama.

– Zadovoljstvo mi je danas biti s vama, samo dan nakon što je Hrvatska prepustila predsjedanje Njemačkoj. U Europskoj uniji poznati smo upravo po turizmu i prirodnim ljepotama, a jedan od simbola ulaganja europskih sredstava u Hrvatsku svakako će postati i Skywalk Biokovo. Čestitke JU PP Biokovo na investiciji, u idućoj financijskoj perspektivi će se osigurati velika sredstva od kojih će se značajan dio odnositi na zaštitu prirode i klimatske promjene. Čestitam svima koji su sudjelovali na ovom projektu – istaknuo je.

Publici se obratio i predsjednik Vlade  Andrej Plenković koji je pozdravio sve prisutne i također čestitao JU PP Biokovo i suradnicima koji su radili na projektu.  Naglasio je da je učinjen veliki iskorak u PP Biokovo, kako iskorak same posjetiteljske ponude parka tako i ponude cijelog makarskog primorja i Zabiokovlja.

Do vidikovca Nebeska Šetnica – Skywalk Biokovo dolazi se biokovskom cestom koja vodi od ulazne recepcije Parka prirode Biokovo, otprilike 6 km istočno od Makarske. Predviđeno zadržavanje posjetitelja na samom vidikovcu je pet minuta, a maksimalan broj ljudi 30, uz obavezno čišćenje cipela prije hoda po staklenoj površini. Strogo je zabranjeno skakanje po staklu, naginjanje preko ograde vidikovca, unos oštrih predmeta i bacanje predmeta s vidikovca.

Vrijednost uređenja Nebeske šetnice – Skywalk iznosi oko 10 milijuna kuna, a riječ je o jednoj od aktivnosti unutar projekta ‘Novi Adrion“ – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo, koji se financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2O14-2O2O, a šibenska tvrtka Kocka izradila je projektnu aplikaciju.

Ukupna vrijednost navedenog projekta iznosi približno 35 milijun kuna, od čega bespovratna sredstva Europskih strukturnih i investicijskih fondova iznose oko 27 milijuna kuna. Ostatak se financira sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te vlastitim sredstvima korisnika i partnera – Makarska razvojna agencija MARA i Hrvatska gorska služba spašavanja – HGSS. Projekt, koji je započeo s provedbom u studenom 2016. godine sastoji se od 12 projektnih elemenata kojima će se povećati obrazovni kapacitet posjetitelja PP Biokovo razvojem novih edukacijskih programa i sadržaja, povećati atraktivnost prirodne baštine Parka i povećanje broja posjetitelja ulaganjem u infrastrukturu i sadržaje, a završetak svih planiranih aktivnosti očekuje se u siječnju 2021. godine.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.