Plenković: 'ABC inkubator oporavka i razvoja'

Otvoren Adriatic Business Centar: Kapaciteti šibenskog ABC-a novi potencijal jadranske Hrvatske

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Novouređeni Adriatic Business Centar na Ražinama svečano je danas otvori premijer Andrej Plenković uz nazočnost više ministara i saborskih zastupnika HDZ-a. Pojasnivši kako nije riječ o kampanji pred lokalne izbore, nego o redovitom terenskom radu članova Vlade.

– Ovim poduzetničkim centrom Šibensko-kninska županija dobit će suvremenu poslovnu zgradu za pedesetak inovativnih poduzetnika te postati inkubator ideja za gospodarski oporavak, a i razvoj županije. Ovaj projekt vrijedan 20 milijuna kuna je i dokaz koristi članstva u Europskoj uniji što se u Šibeniku osobito vidi i u pogledu poduzetničke strukture, ali iznad svega fantastičnog revitaliziranja kulturne baštine. Ova županija ide u smjeru povezivanja znanosti i gospodarstva te poticanja poduzetništva radi veće konkurentnosti lokalnog gospodarstva i stvaranja novih radnih mjesta – kazao je Plenković.

Naglasio je premijer i kako je ABC primjer uspješne revitalizacije neiskorištene industrijske infrastrukture bivše tvornice TLM-a kroz koji će se generirati nove vrijednosti za Šibensko-kninsku županiju.

– Ovaj će centar poticati unaprjeđenje poslovanja i promociju proizvoda malih i srednjih poduzetnika na području cijele županije, a siguran sam da će se kroz njegove aktivnosti unaprijediti poduzetnička i ulagačka klima te partnersko povezivanje u cijeloj jadranskoj regiji – poručio je premijer Plenković.

Ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije Mira Lepur naglasila je na otvaranju ABC-a kako je investicija vrijedna 20 milijuna kuna realizirana u potpunosti novce iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

– Ideja osnivanja i uspostavljanja jednog ovakvog centra rezultat je osluškivanja svjetskih trendova u marketingu, dizajnu i primjeni audio vizualnih sadržaja, ali je i realna potreba naših poduzetnika, gospodarstvenika, županije, gradova i općina za brendiranjem i promocijom na globalnom tržištu. ABC je zamišljen kao poduzetničko marketinška platforma koja će svim zainteresiranim korisnicima, uz usluge poduzetničke infrastrukture, najma i korištenja uredske opreme, pružati i usluge i podršku u komunikaciji, brendiranju te boljem pozicioniranju na globalnom tržištu – rekla je Lepur.

ABC je rekonstruiran i opreman uzimajući u obzir kompetitivne prednosti jadranske Hrvatske koje pogoduju razvoju sektora audio i video komunikacija te filma, kao što su broj sunčanih dana u godini, prirodne i kulturno-povijesne vrijednosti. Zbog razvoja na tom planu uspostavljena je suradnja s Umjetničkom akademijom u Splitu, odsjecima za film i video te za dizajn vizualnih komunikacija. Tako će se u ABC-u educirati i kadrovi za potrebe audio i video industrije.

Adriatic Business Centar rekonstruiran je i opreman pune četiri godine u zgradi nekadašnjeg ERC-a TLM-a.

– U toj su tvornici svojevremeno radile generacije naših ljudi jer imamo dugu tradiciju u proizvodnji i preradi metala, posebno aluminija. To je i gospodarska grana koja je u našoj županiji, unazad nekoliko godina, doživjela ponovni procvat u modernijem obliku kao akvizicija slovenskog Impola. Od nekadašnje tvornice ostalo je poprilično nekorištene infrastrukture, među kojom je bila i ova zgrada. Županija je prepoznala potencijal i kupila ovu zapuštenu, ali dobro očuvanu zgradu koja je zahvaljujući sjajnom promišljanju i u rekordnom roku naših stručnjaka rekonstruirana i prenamijenjena u moderan centar visokokvalitetne poduzetničke infrastrukture – istaknuo je župan Goran Pauk, naglasivši kako će taj prostor biti novi potencijal županije i cijele jadranske Hrvatske.

Nakon obilaska zgrade Adriatic Business Centra, premijer Plenković sa suradnicima je nastavio svoj posjet Šibensko-kninskoj županiji sastankom s Upravom Impol-TLM-a.


Pratite nas i na društvenim mrežama: