Oporba pokrenula jalovu raspravu o županijskom proračunu bez ijednog amandmana

Članovi Županijske skupštine na današnjoj su sjednici potvrdili treći rebalans ovogodišnjeg proračuna i proračun Šibensko-kninske županije za 2019. godinu te donijeli odluku o izradi sedmih izmjena Prostornog plana županije.

Ovogodišnji proračun doživio je još jedan rebalans, po riječima župana Gorana Pauka, samo iz tehničkih razloga jer je došlo do odgode uplate novca koji su za energetsku obnovu škola trebala uplatiti nadležna ministarstva.

– Zbog toga je županija osigurala predfinanciranje iz izvornih prihoda, a sredstva će nam biti refundirana. Također je došlo i do preprojektiranja na nekim od tih projekata što je izmijenilo troškovnike, pojasnio je Pauk.

U sljedećoj godini Šibensko-kninska županija planira proračun od 656.987.000 kuna, što je 55 milijuna kuna više u odnosu na zadnji rebalans ovogodišnjeg proračuna.

– Ukupni prihodi planirani su u iznosu od 642 milijuna kuna, a na povećanje su najvećim dijelom utjecali prihodi od HZZO-a, koji su veći za 14 milijuna kuna i prihodi od poreza koji rastu za oko 6 milijuna kuna. Iz državnog proračuna obnovu kuće Iljadica država pomaže sa 100 tisuća kuna, za potpore obrtnicima šalje nam 125 tisuća kuna, za troškove održavanja eko broda 230 tisuća kuna, za prijevoz učenika iz državnog proračuna stiže 11,5 milijuna kuna, a za sufinanciranje hitne pomoći u sezoni 110 tisuća kuna, kazao je Pauk u nikad opširnijem i detaljnijem obrazlaganju prijedloga proračuna.

pauk1

Raspravu o proračunu započeo je Ivica Ledenko iz Nezavisne liste Loze istaknuvši kako njihov klub proračun neće podržati.

– Nemamo ni amandmane jer smo od toga odustali budući da smo u Saboru tražili dodatni novac za projekte u Šibensko-kninskoj županiji i sve nam je amandmane odbila vladajuća saborska koalicija. Nastavite li s ovakvim radom, zadovoljavajući samo zakonsku formu redovitog sazivanja sjednica bez rezultata ne opravdavate svoje postojanje, kazao je Ledenko, usporedivši investicije u turizam u susjednim dvjema županijama s ulaganjima u našoj županiji.

Na to mu je župan Pauk odgovorio kako se od svih ulaganja kroz županijski proračun uhvatio baš onih koja nikakve veze nemaju s proračunom.

– Mi ne provodimo investicije u turizmu, već stvaramo uvjete da se one mogu ostvariti. Ovakva vrsta manipulacije proračunom nije vam u redu jer bi ja sada moga reći kako je sve što radimo vezano za turizam, ali neću, odgovorio je Pauk.

ledenko1

I Iris Ukić Kotarac s Nezavisne liste Stipe Petrine nastavila je u smjeru uspoređivanja sa dvije susjedne županije koje su rangirane među iznadprosječno razvijene, dok mi kaskamo u kategoriji ispodprosječnih. Prigovorila je i smanjivanju iznosa potpora za razvoj gospodarstva.

– Cijenim pokušaje oporbe da nešto omalovažava, ali nije dobro generalno uspoređivati Splitsko-dalmatinsku i Zadarsku županiju s našom. Za uspoređivanje trebate uzeti jabuke iste veličine. Kapaciteti u turizmu tih županija i naši su neusporedivi kao i sam broj stanovnika. Tražite više potpora iz države, a one nama ne trebaju jer ono što nam treba dobivamo iz europskih fondova. Potpora za gospodarstvo, koju ste spomenuli, smanjuje se zato što su krediti vraćeni pa tu obavezu više nemamo ni mi, ni država, ni korisnici kredita, pojasnio je Pauk.

anita1

Proračun, koji je po njezinom iskustvu iz godine u godinu isti, Vlatka Duilo iz HNS-a ocijenila je deprimirajućim, neambicioznim i neinovativnim, a SDP-ova Anita Jakšić prigovorila je što u proračunu nema stavki za brzu cestu Šibenik-Drniš-Knin, spoj Poda na autocestu i čvor Rokići. Usmeno je predložila i amandman kojim bi se Udruzi oboljelih od dijabetesa s 200 tisuća kuna kompenzirao godišnji trošak po oboljelom od 3.000 kuna nametnut od države. Kako Jakšić nije dala pisani prijedlog o tom, jedinom, amandmanu, nije se ni glasovalo, a predsjednik Nediljko Dujić odgovorio joj je kako su svi projekti koje je spomenula izvan nadležnosti županije.

O opsežnim izmjenama Prostornog plana županije, koje bi trebale biti završene za godinu ili godinu i pol, uopće nije bilo rasprave.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.