Šimpragin izbor

Odlazak dožupanice u Sabor skup skoro kao neophodni uređaj za testiranje na Covid-19

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Odluku Anje Šimprage da prihvati saborsku fotelju kao zastupnica SDSS-a i podnese ostavku na mjesto zamjenice šibensko-kninskog župana iz reda srpske nacionalne manjine, platit ćemo oko 600 tisuća kuna.

Toliko će, naime, rebalansom županijskog proračuna biti osigurano za prijevremene izbore za zamjenika župana iz reda srpske nacionalne manjine, koji se, po slovu zakona moraju održati iako nas u svibnju očekuju redoviti lokalni izbori.

Novac za prijevremene izbore rebalansom proračuna će se osigurati povećanjem plana prihoda od poreza i prireza na dohodak za 255 tisuća kuna, koje županijske računovođe pravdaju analizom ostvarenih prihoda u osam mjeseci ove godine. Ostatak novca je povrat 345 tisuća kuna za predfinanciranje u projektu Blue Kep Javne ustanove Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.

Paralelno s krpanjem proračunske rupe od 600 tisuća kuna, nastale odlukom Anje Šimprage da odmah u Saboru zamijeni potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, u županijskoj upravi morali su pronaći dodatnih 800 tisuća kuna za hitne potrebe testiranja na Covid-19.

Trećim rebalansom županijskog proračuna tako će biti preraspodijeljena i prenamijenjena decentralizirana sredstava u zdravstvu zbog žurne potrebe Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije za nabavom aparata PCR s integriranim sustavom za izolaciju nukleinskih kiselina koji služi za testiranje uzoraka na Covid-19.

PCR aparat vrijedan je 812.500 kuna s PDV-om i njegova kupnja će se financirati sa 525,6 tisuća kuna iz prenamijenjenih sredstava Zavoda za javno zdravstvo planiranih za rekonstrukciju i dogradnju druge faze zgrade Zavoda te sa oko 287 tisuća kuna iz preraspoređenih decentraliziranih sredstava Opće bolnice Šibensko-kninske županije.

U obrazloženju takve odluke navodi se da je nabava PCR aparata neophodna za funkcioniranje cjelokupnog zdravstvenog sustava Šibensko-kninske županije jer su postojeći kapaciteti nedostatni te Zavod uzorke za testiranje šalje u Zagreb, čime poskupljuje pretragu i produljuje vrijeme potrebno za izdavanje nalaza. Zbog tog izvanrednog troška planirane nabave Zavoda i šibenske bolnice koje se mijenjaju, odgađaju se za 2021. godinu.


Pratite nas i na društvenim mrežama: