U suradnji s zagrebačkim pučkim učilištem

Odgajateljice DV Osmijeh usavršavale rano učenje engleskog jezika kod djece

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kažu da djeca najmlađe dobi vrlo lako usvajaju strane jezike pa bi se dalo zaključiti da je to za odgajatelje u dječjim vrtićima koji imaju programe ranog učenja stranog jezika lagan zadatak, ali baš i nije tako. Zbog toga je Dječji vrtić Osmijeh u Šibeniku u svoj EU projekt ‘I ti imaš razloga za osmijeh’ koji provode već godinu i pol dana, osim besplatnih tečajeve za djecu koja ga pohađaju uvrstio i radionice na kojima su njihove odgajateljice usavršile metode učenja djece, drže ih licencirane predavačice iz Pučkog otvorenog učilišta Cvrčak iz Zagreba. Žrtvovale su za tu edukaciju brojne slobodne vikende, ali, kako ističu, nisu požalile.

– Dječji vrtić Osmijeh je i prije imao program ranog učenja jezika, ali je kroz svoj EU projekt ‘I ti imaš razloga za osmijeh’ koji provode od sredine 2019. godine želio da to bude besplatno za roditelje djece koja polaze taj vrtić, ali i da da se primjene najsuvremenije metode učenja. Svjesni smo toga da to učenje ne smije biti podučavanje već učenje kroz igru, doživljaje i bogate poticaje , a ne poučavanje kroz strogo strukturirane sadržaje. Zbog toga smo našim odgojiteljicama koje uče djecu strane jezike željeli osigurati dodatnu edukaciju. Povezali smo se s Pučkim otvorenim učilištem Cvrčak u Zagrebu kojima je to specijalnosti i razvili su svoju metodiku ranog učenja stranih jezika i zaista smo zbog toga vrlo zadovoljni jer su naše odgojiteljice dobile niz praktičnih uputa kako kroz igru i zabavu djecu učiti engleski jezik – kaže Franka Ercegović, ravnateljica DV Osmijeh

Suradnjom s DV Osmijeh jednako je zadovoljna i Ana Vlahek Horvat, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Cvrčak koje postoji 28 godina i ima dugu tradiciju ranog podučavanja engleskog, njemačkog i talijanskog jezika.

– Budući da imamo toliko iskustvo odlučili smo izraditi metodičke radionice ranog učenja jezika i u našim radionicama u Zagrebu, ali organiziramo i stručne edukacije za roditelje. Dajemo korisne ideje i materijale, kako organizirati taj sat učenja jezika kroz igru, priču i glumu. Mi smo te metode same osmislile. Razmišljali smo kako teme koje su definirane odgojitelji mogu na najbolji način odraditi s djecom. Naglasak je na igri i pjesmi. Posebno smo na ovoj radionici obradile neke poznate datume kao što je Valentinovo, karneval ili Dan vještica i kako djeci to približiti. Oni ne smiju biti svjesni toga da uče. Poanta je u tome da se igraju. Roditelji ih često pitaju što si naučio, a ja im kažem da je ključno pitanje što ste se dana na engleskom jeziku igrali. Naša misija je da djeca taj jezik zavole i onda će ga i onda će ga rado učiti i u nastavku školovanja. Ovo što smo doživjeli u Šibeniku je za nas jako pozitivno. Odgojiteljice su bile odlične i predane zadaćama, a ovo kako je opremljen i kako djeluje DV Osmijeh u Šibeniku nismo vidjeli nigdje u Hrvatskoj osim u vrtiću Mali istraživač u Zagrebu – ističe Ana Vlahek Horvat.

Radionice nisu bile samo poticajne i edukativne nego i zabavne i opuštajuće, kako potvrđuju odgojiteljice koje su ih pohađale.

– Nije mi žao niti jednog vikenda provedenog na ovim radionicama. Kolegice iz Pučkog otvorenog učilišta su bile tako zanimljive i opuštene i prenijele su nam dragocjeno znanje, i što je najvažnije, niz konkretnih primjera kako djecu zainteresirati za engleski jezik. Bilo je jako zanimljivo i puno sam toga korisnog naučila – kaže jedna od odgojiteljica iz DV Osmijeh Branka Petrušić .

Njezina kolegica pedagoginja Matea Lemac jednako je tako doživjela ove radionice.

– Ja sam završila engleski jezik na fakultetu, ali nisam bila pripremljena za rad u vrtiću. Ove su me radionice oduševile. Cure koje ih vode u odlične. Pokazale su nam kako organizirati jedan zanimljiv sat engleskog jezika i izraditi maštovite materijale bez kune troška. Jako puno koriste pokrete što je super jer djeca tako najbolje usvajaju ne samo riječi nego i gramatiku stranog jezika – napominje Matea.

Taj je projekt pokazao još nešto izvan svoje osnovne svrhe, a to je da između vrtića u Šibensko – kninskoj županiji u privatnom i vjerskom vlasništvu ne postoji ni kompetencija ni ljubomora i jal – ovaj program edukacije ranog učenja engleskog jezika, u sklopu projekta ‘I ti imaš razloga za osmijeh’ koji financira Europska unija pohađale su i odgojiteljice iz primoštenskog vrtića Bosiljak i šibenskog vjerskog vrtića Blažena Hozana.

Projekt  ti imaš razloga za osmijeh financiran je iz Europskog socijalnog fonda s oko 4,2 milijuna kuna. Osim integriranog programa ranog učenja engleskog jezika obuhvaća i integrirani sportski program, integrirani ekoprogram te integrirani dramsko – scenski program. Provodi se od početka 2020. godine, a završava u lipnju ove godine.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.