Oderi me nježno za apartman, ali i stan: Šibenik prati stope Splita i Zadra pa cijene lete u nebo

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Letimičnim pogledom na Njuškalo vidljivo je da podstanarskih stanova u Šibeniku jednostavno nema. Niti njih desetak oglašeno je za iznajmljivanje, a sve više se javlja sindrom susjednih gradova poput Zadra i Splita. Naime, stanodavci žele da stan bude prazan u lipnju kako bi ga mogli ‘izdavati’ turistima, dok cijene, primjerice, na Baldekinu lete u nebo jer je tamo velika potražnja radi studenata.

Turistički boom Šibenčani su dočekali pomalo ‘pospani’, no vrlo brzo su mnogi shvatili da svoje starine u gradu mogu početi iznajmljivati i tako podebljati kućni proračun. Svakako je zanimljivo da turisti više ne borave samo u staroj gradskoj jezgri, već nerijetko i na Šubićevcu, Baldekinu i Vidicima pa je tako u jednoj od Bermuda ispred ulaza ona poznata ploča koja garantira da je stan registriran za iznajmljivanje. Pogled more, 10. kat, ali plaža nije toliko daleko…

– Jedino što nam je ostalo i gdje možemo nešto zaraditi je turizam. Imam stan u obiteljskoj kući, sredio sam ga, kupio za unutra nove stvari i već prije četiri godine pomalo krenuo. U početku je to bilo dan-dva, i to isključivo backpackeri, a sada dolaze familije po desetak dana. U srcu sezone za dan uzimam 75 eura dvevno – priča nam iznajmljivač s Baldekina koji živi u blizini spomenutih Bermuda.

Studenti su ugrožena vrsta

Recenzije na Bookingu mu nisu problem jer su manje-više sve jako dobre, no lokacija je nekima sporna. Nije pretjerano daleko od važnih lokacija, ali ima parking što nije slučaj u staroj gradskoj jezgri. Naš sugovornik je odlučan u jednom, a to je da studente ne prima.

– Nije okej prema njima jer ih u lipnju moraš tjerati, a gdje će oni? Lova je generalno ista. U kvartu su cijene, koliko vidim, skočile i zbog blizine faksa, ali i turista koji dolazi. Dobro mi ide pa sam odlučio i drugi stan pretvoriti u apartman, ali ovaj će biti malo ekskluzivniji – veli nam iznajmljivač.

Tramak s turistima

S druge strane, postoje i stanodavci koji nipošto ne žele turiste, već podstanare u pravom smislu riječi. Jedna od njih je i Šibenčanka sa Stare ceste kojoj zbog puno posla ne treba dodatan tramak.

– Ne želim turiste jer se u pravilu ne zadržavaju puno u Šibeniku. Svega od jedne do tri noći. Dakle, puno je veći posao oko čišćenja stanova što znači da moraš biti puno više prisutan. Novac koji dobiješ iznajmljivanjem stalnim podstanarima je, naravno, puno manji, ali nema dodatnih obaveza u tom stanu, osim u slučaju nekog kvara. Studente baš i ne primam jer je riječ o mirnom kvartu. Studenti znaju biti i malo bučni što je, s obzirom na njihovu dob, normalno – govori nam iznajmljivačica koja dodaje da treba misliti i na susjede.

Zakon ponude i potražnje

S trenutačnom situacijom oko stanova nisu zadovoljni šibenski studenti jer cijene, kako kažu, eksponencijalno rastu. Prije par godina stan se mogao naći za 600 kuna plus režije, a sada se to penje na tisuću kuna.

– Ja sam isto podstanar, ali sve će biti samo gore i gore. Šibenik raste turistički nenormalnom brzinom i kao svi gradovi u Dalmaciji ima problem sa smještajem. Kad nas istjeraju ljeti, mi se opet moramo vratiti zimi. Sve se samo vrti u krug – objašnjava poznati šibenski student Borna Škornjak koji je nedavno otvorio palačinkarnicu u Dalmareu. Podsjeća da studenti nemaju prava budući da im stanodavci ne daju ugovore pa mnogi nemaju ni boravište u gradu u kojem žive 10 mjeseci. No, situaciju bi trebao popraviti novi dom koji se gradi na Palacinu gdje bi svoj kutak trebalo pronaći oko tristo studenata.

Ipak, što se tiče iznajmljivanja, sve je, podsjeća mladi poduzetnik, zakon ponude i potražnje… Tko ne želi iznajmiti stan, ne mora. Ali gdje će živjeti?


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.