Katamaranom na električni pogon

Od Roškog slapa do Visovca: Povijesna ruta od petka obogaćuje izletničku ponudu NP Krke

Po prvi će put od proglašenja Nacionalnog parka Krka, s Roškog slapa nizvodno kanjonom Među gredama do otoka Visovca, zaploviti brodovi. Povijesna ruta, pokrenuta prije više od sto godina, koja prati prirodni tok rijeke Krke od danas obogaćuje izletničku ponudu Parka, a posjetitelje će prevoziti izletnički brodovi – katamarani na električni pogon.

Vožnja na toj izletničkoj turi trajat će oko dva sata, a uključuje obilazak otoka Visovca te crkve i samostana s bogatom muzejskom zbirkom, uz pratnju vodiča. Tijekom izleta posjetitelji će moći uživati u jednom od najljepših prizora u Parku – kanjonu Među gredama, koji se zbog usječenosti u okomite i sure stijene visine do 150 metara, ubraja u geomorfološki najzanimljivije dijelove toka rijeke Krke.

Osim nove povijesne ture električnim brodom, posjetiteljima su na raspolaganju još tri izleta brodom uzvodno po rijeci Krki – dva sa Skradinskog buka do otoka Visovca odnosno Roškog slapa te brodska tura koja od Roškog slapa vodi do manastira Krka i srednjovjekovnih utvrda Nečven i Trošenj.

U ožujku ove godine, za izlete i plovidbu Krkom, predstavljena su dva katamarana na električni pogon budući da je zaštita prirodnih bogatstava i bioraznolikosti prioritet Javne ustanove NP Krka.

– Projekt nabave elektrobrodova dio je šireg projekta ‘Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke’ usmjerenog i na održivi razvoj i očuvanje ekosustava rijeke Krke. Svaki od brodova ukupnog je kapaciteta pedeset putnika i dva člana posade, a prilagođeni su i osobama s invaliditetom. Elektrobrodovi ‘Visovac’ i ‘Miljevci’ prvi su električni katamarani takve vrste koji plove rijekom Krkom i Visovačkim jezerom te su i prvi na električni pogon proizvedeni u Hrvatskoj – poručuju iz NP Krka

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.