Što se sve mijenja

Od danas nove mjere za trgovine i šoping centreFoto: arhiva/ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na snagu su stupile nove mjere protiv širenja koronavirusa, a riječ je o ograničenjima za trgovine i trgovačke centre prema kojima će za svoje kupce morati osigurati od 10 do 20 četvornih metara prostora, ovisno o veličini prodajne površine.

Prema novim pravilima, u prodavaonicama koje imaju do 10 četvornih metara neto površine može biti jedan kupac, dok prodavaonice od 11 do sto kvadrata za svakog kupca moraju osigurati najmanje deset četvornih metara. Prodavaonice do 200 kvadrata za svakog kupca moraju osigurati 12 četvornih metara, one do 2000 kvadrata moraju osigurati 16 četvornih metara, a one veće od 2000 metara četvornih neto površine moraju osigurati 20 četvornih metara za svakog kupca. Za trgovačke centre određeno je da za svakog kupca moraju imati najmanje 16 metara.

Sve prodavaonice i trgovački centri obvezni su na ulazu jasno istaknuti obavijest o najvećem mogućem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prodavaonici, odnosno trgovačkom centru i strogo se pridržavati ograničenja dopuštenog broja kupaca. Za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca obavezni su poduzeti dodatne mjere kako u njihovim prostorima ne bi istovremeno boravio veći broj kupaca od dopuštenog i kako bi se osiguralo pridržavanje epidemioloških mjera. Također, obavezni su primjenjivati pojačane mjere higijene i svakodnevnog čišćenja prostora, redovito provjetravati prostore te osigurati dovoljno punktova s dezinfekcijskim sredstvima za ruke.

Za prodavaonice s više od 2000 četvornih metara neto površine i trgovačke centre uvode i dodatne nužne epidemiološke mjere, odnosno obustava organiziranog prijevoza za kupce i uvođenja redara koji će sprječavati ulazak prekomjernog broja ljudi.

Kontrolu provedbe ove Odluke provodit će službenici Ravnateljstva civilne zaštite, inspektori Državnog inspektorata, policijski službenici i civilna zaštita.

Nužne epidemiološke mjere određuju se u trajanju do 10. siječnja 2021.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.