Nije aprilili

Od 1. travnja veće trošarine na cigarete, sokove i alkohol: Evo koliko će poskupjeti

Arhiva

S prvim danom travnja cigarete će poskupjeti za najviše dvije kune po kutiji, a poskupjet će i alkoholna pića i bezalkoholna pića s više šećera te energetska pića, odlučila je u četvrtak hrvatska Vlada koja je prihvatila uredbe kojima regulira trošarine i posebne poreze na te proizvode, javlja dnevnik.hr.

Vlada je prihvatila tri uredbe – o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, visini trošarine na alkohol i alkoholna pića te o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića, koje su danas stupile na snagu.

Proporcionalna trošarina se ne mijenja i ona ostaje 34 posto od maloprodajne cijene. Minimalna trošarina na cigarete povećava se sa 755 na 824 kune za tisuću komada cigareta. Trošarina se povećava i za sitno rezani i ostali duhan za pušenje, sa 600 na 800 kuna za kilogram.

Od početka travnja se na 800 kuna povećat će se i trošarina na cigare i cigarilose (za tisuću komada), kao i na grijani duhanski i novi duhanski proizvod (za jedan kilogram).

Neće pak biti trošarine na e-tekućine, odnosno ona ostaje nula kuna.

Prema obrazloženju Uredbe, ukupni utjecaj povećanja trošarine na maloprodajne cijene cigareta ni u kojem slučaju nije veći od dvije kune po kutiji cigareta.

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.