Obilježavanja Oluje: U Knin stižu Vatreni koji će odigrati utakmicu, a navečer pjevaju Škoro i Lidija Bačić

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Povodom svečanog obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja danas je u Kninu na konferenciji za medije najavljen ovogodišnji program obilježavanja koji će se održati 4. i 5. kolovoza.

Vlada je prihvatila prijedlog braniteljskih udruga da se središnji dio obilježavanja 23.obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja organizira na glavnom kninskom trgu, a ne na tvrđavi. Tako će govori državnih dužnosnika biti nakon polaganja zajedničkog vijenca na trgu, a program će se nastaviti u 9.30  sati na kninskoj tvrđavi podizanjem zastave.

Predsjednik Organizacijskog odbora državni tajnik Zdravko Jakop na početku je rekao da kao sudionik “Oluje”, želi naglasiti kako je to bila veličanstvena vojno-redarstvena operacija koja je donijela mir našoj domovini te da taj dan moramo dostojanstveno i obilježiti. Također, istaknuo je:

– Svi smo se složili da ćemo dati dodatan napor da i ova obljetnica prođe dostojanstveno s ciljem promocije branitelja, braniteljske populacije, ministarstava i ureda koji sudjeluju u samoj organizaciji ali i s ciljem promocije Lijepe naše jer za nju su se borili hrvatski branitelji, rekao je Jakop.

Također, tom je prigodom izvijestio kako su sve pripreme za ovogodišnje obilježavanje uspješno stigle do završne faze, te da su na terenu predstavnici triju ministarstva – obrane, unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja kao i Ureda predsjednice, Ureda Vlade RH i Grada Knina, koji zajednički koordiniraju sve aktivnosti kako bi se dostojanstveno i primjereno obilježila i ova obljetnica, izvijestili su iz MORH-a

Predstavljajući program posebno je istaknuo kako je Kninska tvrđava simbol završetka Domovinskog rata te da je Kninski trg simbol zahvalnosti žrtvi hrvatskih branitelja.

– Želimo proslaviti ovaj važan dan u zajedništvu sa svim građanima Hrvatske, rekao je Jakop te pozvao građane da se pridruže obilježavanju ove obljetnice u Kninu te da svi zajedno dostojanstveno proslavimo 23. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja, simbola pobjede u Domovinskom ratu i simbola dugo očekivanog mira.

Povodom svečanog obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja na razini Oružanih snaga formiran je Provedbeni stožer, na čelu sa zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske general bojnikom Sinišom Jurkovićem, koji je ukratko predstavio aktivnosti Oružanih snaga RH.

mor

U ovogodišnjem obilježavanju sudjelovat će 800 pripadnika Hrvatske vojske i to s postrojem ratnih zastava iz Domovinskog rata i postrojima u svečanom mimohodu, ispaljivanjem počasnih plotuna iz topničkih oružja, mimoletom zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, nastupom Krila Oluje, programom ceremonijalnih radnji pripadnika Počasno-zaštitne bojne te taktičko-tehničkim zborom naoružanja i vojne opreme koji će se održati 4. i 5. kolovoza na pomoćnom igralištu NK Dinara.

General Jurković posebno je pozvao građane da u što većem broju dođu na nogometnu utakmicu Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova protiv Hrvatske nogometne reprezentacija svjetskih viceprvaka, koja će se održati na gradskom stadionu NK Dinara u Kninu u subotu, 4. kolovoza u poslijepodnevnim satima te na tradicionalni vojnički grah po završetku središnje svečanosti, u nedjelju, 5. kolovoza u Kninu.

Središnje obilježavanje u nedjelju, 5. kolovoza počinje budnicom ulicama Knina, nastavlja se polaganjem zajedničkog vijenca lokalnih vlasti i državnih čelnika te braniteljskih udruga na spomeniku hrvatske pobjede “Oluja 95” na Trgu dr. Ante Starčevića, gdje će za poginule branitelje biti molitva, a održat će se i prigodni govori.

 

Državna zastava tradicionalno će se podići na kninskoj tvrđavi, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo pokazat će nove sposobnosti u mimoletu. Nakon prigodnog programa na tvrđavi svečanim mimohodom doći će se do crkve Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta, gdje će biti služena misa za Domovinu. Misu će predvoditi šibenski biskup mons. Tomislav Rogić i vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Navečer, s početkom u 21 sat na trgu će koncert održati Miroslav Škoro i Lidija Bačić.

Foto: Morh

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.