Kako spriječiti štetu na kulturama

NP Krka okupio lokalno stanovništvo na predavanju o zaštiti od divljih svinja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U konferencijskoj dvorani posjetiteljskog centra Javne ustanove ‘Nacionalni park Krka’ u Laškovici profesor Krešimir Krapinec sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao je predavanje ‘Divlje svinje i kako spriječiti štete na poljoprivrednim kulturama’. Kroz ilustrativnu prezentaciju, lokalni stanovnici upoznali su se s načinima zaštite poljoprivrednih površina od divljih svinja i suzbijanja šteta koje nanose poljoprivrednim kulturama. S tom su se temom ranije upoznali još u travnju 2019. kada su im uručeni i repelenti, koji su uspješno iskorišteni.

Divlja svinja (Sus scrofa L.) najraširenija je i najbrojnija vrsta krupne divljači u Hrvatskoj. Sposobnost prilagodbe različitim staništima, široka lepeza hrane kojom se hrani, reproduktivna moć i način života omogućili su joj da, unatoč drastičnim promjenama koje čovjek konstantno izaziva u staništima, ne samo opstane, već i da se raširi na nova područja. Divlja svinja obitava i na prostoru nacionalnog parka, pa se za obranu poljoprivrednih površina u njemu ne smiju koristiti agresivne metode. Međutim, kako bi se umanjile ili u potpunosti spriječile štete od divljih svinja na poljoprivrednim kulturama, postoje prihvatljive metode, poput uporabe repelenata.

Repelent je sredstvo koje svojim karakterističnim, neugodnim mirisom odbija divlje svinje od branjenih površina: usjeva, oranica, voćnjaka, vinograda i ostalih poljoprivrednih i obradivih površina. Repelent ne ubija divlje svinje niti im šteti, već ih svojim mirisom tjera s branjenog područja. Postupak ispravne i učinkovite uporabe repelenta detaljno je objašnjen na predavanju.

Predavanje je održano uz primjenu svih epidemioloških mjera i preporuka.


Pratite nas i na društvenim mrežama: