Prvi u nizu edukativnih filmova

NP Krka na Svjetski dan zaštite okoliša predstavlja dokumentarac o važnim kukcima u Parku

Dokumentarni film ‘Divlji svijet Nacionalnog parka Krka’ koji donosi priču o kukcima kao indikatorima zdravog okoliša, predstavila je Javna ustanova NP Krka. Prvi je to film iz ciklusa edukativno-dokumentarnog serijala u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša koji se obilježava danas 5. lipnja, a ovogodišnja tema je očuvanje bioraznolikosti.

NP Krka stanište je endemičnih, rijetkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta te se rijeka Krka svrstava među najvrjednije prirodne cjeline u Hrvatskoj i u Europi. Glavni protagonisti filma, kukci, imaju izniman utjecaj na čitav ekosustav i bez kojih bi život kakav danas poznajemo na Zemlji bio nemoguć.

Kukci su vrstama najbrojnija životinjska skupina, ali i najslabije istražena. Na području Parka, između brojnih vrsta, možemo pronaći medonosnu pčelu, vilinske konjice ili vretenca, vodenu kopnicu, hrastove strizibube, cvrčke, bogomoljku ali i leptire – lastin rep i prugasto jedarce.

– Zaštita, očuvanje staništa i minimiziranje ljudskog utjecaja temeljni je cilj NP Krka. Ciklusom dokumentarnih filmova željeli smo javnost dodatno educirati i omogućiti uvid u kompleksni svijet ovih malih bića koja su sve više ugrožena. U NP ‘Krka’ bilježimo veliki broj različitih vrsta kukaca pa tako, primjerice, ovdje borave čak 43 vrste vretenaca, gotovo polovica zabilježenih vrsta u Hrvatskoj. Ti vrhunski letači i aktivni grabežljivci živopisnih boja bioindikatori su stanja okoliša, pa ondje gdje lete vretenca, možete biti sigurni da je priroda zdrava i očuvana – poručila je ravnateljica Parka Nella Slavica.

U seriji kratkih dokumentarnih filmova gledateljima će se, u prirodnom staništu Nacionalnog parka, predstaviti i ribe, gmazovi, vodozemci, ptice te sisavci približeni okom kamere i ‘uhvaćeni’ u svojoj svakodnevici.

‘Divlji svijet Nacionalnog parka Krka – Kukci’ prvi u nizu filmova edukativno – dokumentarnog serijala, u režiji Mégane Chêne i Floriana Launettea te produkciji Dinaric Hub Production, možete pogledati OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.