Nova stranica u povijesti tvrđave sv. Nikole: Za projektnu dokumentaciju stiže 2,6 milijuna kuna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ‘Turistička valorizacija tvrđave sv. Nikole u kanalu sv. Ante’ vrijedan 2,6 milijuna kuna za pripremu i izradu projektne dokumentacije svečano je potpisan danas u u prostorijama Vlade RH. Dodijeljena sredstva bit će utrošena na izradu projektne dokumentacije neophodne za rekonstrukciju i sanaciju Tvrđave, uređenje unutrašnjosti te pristupne infrastrukture do Tvrđave. Kako bi na tvrđavu, koja je odnedavno uvrštena na popis UNESCO-ove svjetske baštine, mogli i posjetitelji bit će izrađen i detaljan Plana upravljanja.

Anita Babačić Ajduk, ravnateljica JU Priroda Šibensko – kninske županije današnji dan je označila novom stranicom u povijesti tvrđave svetog Nikole.

– Tvrđava svetog Nikole, baš kao i cjelokupno zaštićeno područje Kanal – luka u Šibeniku jedan je od najistaknutijih simbola nedovoljno iskorištenih razvojnih potencijala našeg kraja. Njezinu obnovu, zaštitu i održivo korištenje sanjaju sve generacije Šibenčana. Određeni pomaci napravljeni su kroz projekt Turističke valorizacija Kanala svetog Ante, ali sama tvrđava i dalje je stajala nezaštićena i neiskorištena. Današnjim potpisivanjem ugovora mogu slobodno reći da je pokrenut kotač obnove koji se više ne može zaustaviti. – rekla je Babačić Ajduk.

Capture

Svjesna da će do cjelovite obnove put bit će jako dug i zahtjevan te da će trebati još dosta vremena i sredstava do tog cilja ravnateljica županijske ustanove istaknula je da će se svaka aktivnost provoditi . uz strogi nadzor konzervatora i biologa, uz prethodna istraživanja i odobrenja.

– Koristim priliku i da zahvalim svima koji su sudjelovali u pripremi projekta, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU što je značajno pojednostavnilo natječajne procedure i prepoznalo vrijednost našeg projekta, te Šibensko – kninskoj županiji na čelu sa županom Goranom Paukom bez čije apsolutne podrške ne bismo mogli djelovati – zaključila je Babačić Ajduk.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: