Nova pravila za teretane: Prije odlaska na vježbanje morat ćemo mjeriti temperaturuFoto: arhiva

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u ponedjeljak preporuke za treninge i sportsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenim sportskim objektima.

Preporuke se odnose na provedbu mjera prilikom sportsko-rekreativnih aktivnosti u sportskim objektima tijekom epidemije koronavirusa radi zaštite korisnika i djelatnika objekata te drugih suradnika, prenosi Dnevnik.hr

Održavanje treninga i sportsko-rekreativnih aktivnosti dopušta se svim sportašicama i sportašima te korisnicima sportsko-rekreativnih sadržaja u zatvorenim sportskim objektima uz pridržavanje ovih preporuka i svih drugih važećih epidemioloških preporuka HZJZ-a, sve dok su na snazi posebne mjere

Organizacija treninga i sportsko-rekreativnih aktivnosti

Treninzi i sportsko-rekreativne aktivnosti mogu se održavati u zatvorenim sportskim objektima koji mogu udovoljiti posebnim tehničkim i sigurnosnim uvjetima za provedbu aktivnosti: treba osigurati najmanje 7 m2 neto površine poda po osobi, odnosno 10 m2 bruto površine. Broj osoba pritom uključuje i trenere, instruktore, voditelje odnosno sve osobe koje se nalaze u prostoru za trening ili sportsko-rekreativnu aktivnost.

Dezinficijens za ruke

U ulaznim prostorima svih jedinica prostora sportskih objekata, pultovima za obavljanje plaćanja usluga, u radnom prostoru zaposlenika te na svakih 200 m2 u prostoru za provedbu sportskih i kreativnih aktivnosti nužno je na raspolaganje postaviti dozatore s dezinfekcijskim sredstvom. Na svakih 50 m2 prostora potrebno je postaviti najmanje tri prenosiva dezinficijensa za opremu i rekvizite.

Fizička udaljenost

Potrebno je osigurati dovoljnu distancu između osoblja na recepciji i korisnika te djelatnika međusobno ili ako je moguće postaviti pregrade (od pleksiglasa ili sličnog materijala koji osigurava potrebnu distancu). Regulira se i ograničava maksimalni broj osoba u prostoru recepcije sukladno mjerama fizičke udaljenosti od 1,5 metara.

Za svaki trening i organiziranu sportsko-rekreativnu aktivnost uspostavit će se sustav vođenja evidencije prisutnih osoba radi naknadnog lakšeg epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze virusom SARS-CoV-2.

Raspored

Treninzi odnosno sportsko-rekreativne aktivnosti smiju biti održane samo sukladno rasporedu. Preporučuje se da se u trenažnim prostorima centara, teretana i dvorana trajanje treninga svih korisnika ograniči na najviše sat i pol.

Dnevno mjerenje tjelesne temperature

Treneri, instruktori, voditelji, sportaši i korisnici trebaju prije dolaska u objekt izmjeriti svoju tjelesnu temperaturu. Ako je u jutarnjim satima viša od 37,2°C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo kakve znakove bolesti, osoba se treba javiti svom nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi nadležnom obiteljskom liječniku, koji će odlučiti o daljnjem postupanju.

Maske za lice

Zaposlenicima se preporučuje korištenje medicinskih maski ili maski za lice tijekom boravka u zatvorenim prostorima, osim u slučajevima kada to onemogućava obavljanje djelatnosti.

Fizički razmak

Tijekom treninga ili sportsko-rekreativnih aktivnosti u zatvorenom prostoru preporučuje se da se drži razmak od 2 metra, kao nužna udaljenost za fizičku distancu. U dijelovima vježbališta zatvorenih prostora gdje se obavlja intenzivni aerobni trening (npr. na kardio-trenažerima) preporučuje se razmak od 4 metra (primjerice puštanjem u rad svake treće trake za trčanje u nizu ili razmještanja bicikala, stepera i slično) ili da se intenzitet treninga zadrži na umjerenoj razini.

Detaljne upute HZJZ pogledajte OVDJE. 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.