‘Neutrino’ kućice postavljene na ulaz u Roški slap i Oziđanu pećinu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Samoodržive drvene ‘Neutrino’ kućice postavljene su na ulazu u Roški slap i u naselju Bogatići Miljevački za ulaz na lokalitet Oziđana pećina.

– Riječ je o građevini minimalističkog modularnog dizajna koja, osim vrlo niskih troškova korištenja i održavanja, omogućuje boravak na visokoj razini. Svi elementi Neutrina mogu se reciklirati ili su prirodno razgradivi. Korištenjem prirodnih materijala prilikom izrade i obnovljivih izvora energije smanjuje se otisak ugljličnog dioksida i negativan utjecaj na okoliš. Ispod fasade nalaze se sustavi koji osiguravaju optimalno funkcioniranje. Neovisno o vremenskim prilikama, Neutrino svojom toplinskom izolacijom osigurava ugodnu mikroklimu i štiti korisnika od vanjskih utjecaja. Grijanje i hlađenje ostvareno je uz pomoć dizalice topline visoke učinkovitosti, dok rekuperacija topline smanjuje rasipanje energije. Na taj su način troškovi korištenja Neutrina jako niski, dok su u sinergiji s fotonaponskom elektranom svedeni na nulu – objašnjavaju iz Javne ustanove Nacionalni park Krka.

Na taj način NP Krka povećala je razinu zaštite okoliša u trenutku prihvata posjetitelja na Roškom slapu budući da i broj posjetitelja zadnjih godina raste, dodaju u priopćenju.

Podsjetimo, ranije je postavljen i semafor na Roškom slapu koji regulira tamošnji promet, tako da bi posjetitelji uistinu mogli mirno i opušteno uživati u prirodnim ljepotama Krke.

neutrino 2


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.