Ljetno računanje vremena

Ne zaboravite pomaknuti uru. Sat manje sna, ali i sat manje izolacije

Ilustracija

Ovogodišnji ulazak u ljetno računanje vremena možda će nam pasti lakše nego ikad premda ćemo sat manje spavati, bit ćemo sat manje i u izolaciji. U nedjelju 29. ožujka u dva sata satovi se pomiču za jedan sat unaprijed, tako da se dva sata računaju kao tri.

Ljetno računanje vremena uvedeno je kako bi dani tijekom ljeta, iako to obuhvaća i dio proljeća te jeseni, duže trajali. Do pomicanja sata i uvođenja ljetnog računanja vremena došlo je zbog potrebe da se smanji trošak električne energije. Kako dan traje duljee, imamo više prirodne svjetlosti i trošimo manje energije.

Inače, ljetno računanje vremena prvi je put 1784. godine spomenuo Benjamin Franklin u jednom pismu urednicima lista Journal of Paris, no kako je bila riječ o šaljivom članku, nije jasno je li Franklin doista želio tako nešto predložiti Francuzima. Ovaj je sustav ozbiljno predložio William Willett u članku ‘Waste of Daylight’ (Gubitak dnevnog svjetla), objavljenom 1907. godine, ali nije uspio uvjeriti britansku vladu da ga prihvati, unatoč nemalom lobiranju. Zamisao o ljetnom računanju vremena prvi je put ostvarena u Njemačkoj i Austro-ugarskoj za Prvog svjetskog rata, od 30. travnja do 1. listopada 1916. godine. Ubrzo je taj primjer slijedila i Velika Britanija, od 21. svibnja do 1. listopada 1916. godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.