Potencijali i potrebe su daleko veći

Navodnjavanje u našoj županiji: Vodeći smo u Dalmaciji, a vodu dovodimo tek trojici zakupaca

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibensko-kninska županija napravila je najveći iskorak među dalmatinskim županijama u povlačenju europskog novca za projekte navodnjavanja. Sa ugovorenih 80,4 milijuna kuna ispred je Zadarske i Dubrovačko-neretvanske, koje su zajedno ugovorile projekte vrijedne 88 milijuna kuna.

Na razini cijele Hrvatske Vukovarsko-srijemska, Istarska, Virovitičko-podravska, Šibensko-kninska i Zadarska županija ugovorile su iz EU najviše sredstava za navodnjavanje kroz program ruralnog razvoja.

Šibensko-kninska županija je za jedan projekt ugovorila 80,4 milijuna kuna, a riječ je o sustavu navodnjavanja Donje polje-Jadrtovac II. Gradnja je počela lani u kolovozu i trebala bi završiti sljedeće godine. Područje obuhvata projekta Donje polje-Jadrtovac površine je 308,5 hektara, a na njemu je  zasađeno je 1,2 milijuna trsova vinove loze i šest tisuća stabala maslina. Riječ je o poljoprivrednom zemljištu u zakupu na 50 godina, a zakupnici su ekološki proizvođači: Vinarija Testament, Vinoline – Plenković  i Ego vina. Jedan od najvažnijih rezultata projekta bit će i nova zapošljavanja, a ovim i budućim sličnim projektima planiramo povezati poljoprivrednu i turističku djelatnost.

Sustav navodnjavanja čine tri crpne stanice s dvije pripadajuće akumulacije i distribucijskim cjevovodom: crpna stanica ‘Ribnik’ kapaciteta 100 l/s; crpna stanica ‘Stražnice’, kapaciteta 70 l/s s akumulacijom od 82.000 kubika i crpna stanica ‘Škevine’ kapaciteta 60l/s, s akumulacijom od 205.000 kubika korisnog volumena vode.

Podsjetimo, taj sustav navodnjavanja kap je u moru potencijala koje ima Šibensko-kninska županija. Navodnjavanje Petrovog polja zapelo je na zaštiti jedne ribice, a i cijelo Donje polje vapi za takvim sustavom.


Pratite nas i na društvenim mrežama: