'Kvalitetno recikliranje'

Naučite nove vještine na radionicama u NP Krka i svojim rukotvorinama pomognite Šibenskim šapama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tijekom listopada i studenog u Nacionalnom parku Krka, točnije u etno selima na Skradinskom Buku i Roškom slapu, održava se niz kreativnih ekoloških radionica s ciljem osvještavanja javnosti o mogućnostima kvalitetnog recikliranja. Tako će zaposlenice NP ‘Krka’ prikazati vještine izrade pompona, podmetača, ovčica i papirnatih vrećica od starih, upotrijebljenih materijala, a svi ti predmeti bit će darovani udruzi Šibenske šape, koja skrbi o napuštenim i izgubljenim četveronožnim prijateljima na širem području grada. Udruga redovito organizira informativne štandove, na kojima prikuplja donacije, a zauzvrat daruje simbolične poklone, među kojima će se ubrzo naći i rukotvorine s Krke.

– Oživljavanjem davno zaboravljenih starih zanata, obnovom etnografskih spomenika i edukativnim radionicama, nastojimo od zaborava sačuvati, za buduće generacije, značajke našega identiteta, ugroženog suvremenim načinom života, a jedan od načina je i udahnjivanje novoga života starim predmetima. Tehnike i načini ukrašavanja predmeta kroz kreativno ponovno korištenje u svijetu su poznati kao upcycling. Riječ je o radikalnijoj i još zelenijoj verziji recikliranja, onoj koja ne zahtijeva destrukciju i bespotrebno rasipanje energije i resursa, već starom, ‘nepotrebnom predmetu pronalazi novu svrhu, uz minimalne preinake, u kućnoj radinosti – poručili su iz Parka.

Raspored održavanja radionica u redovito se ažurira i objavljuje na Facebook i Instagram stranicama Nacionalnog parka, a u listopadu se održavaju prema sljedećem rasporedu:

  1. i 29. 10. (12 – 15 sati), Skradinski buk, izrada pompona
  2. i 28. 10. (12 – 15 sati), Skradinski buk, izrada ovčica od starog kartona i vune
  3. 10. (12 – 15 sati), Skradinski buk, izrada podmetača od starih majica
  4. i 27. 10. (12 – 15 sati), Roški slap, izrada vrećica od starog papira
  5. i 25. 10. (12 – 15 sati), Skradinski buk, izrada vrećica od starog papira

Također, Javna ustanova ‘NP Krka’ nastavlja suradnju i s Udrugom ‘Ozana’, s kojom je na proljeće ostvarena hvalevrijedna akcija kukičanja rukavića za oboljele od Alzheimerove bolesti, uz podizanje razine socijalne osjetljivosti na tu bolest. Zaposlenice Parka u etno selu i ove jeseni kukičaju i pletu kvadratiće veličine 20 x 20 cm, koje u toj udruzi spajaju u dekice za beskućnike u sklopu akcije ‘Upletimo se’.

– Pozivamo zainteresirane da se pridruže akciji i ispletene kvadratiće dostave u Upravu ili u ispostave Parka kako bi ih u prosincu poslali Udruzi ‘Ozana’- pozivaju.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.