Potvrđena prodaja dionica

Nakon sat i pol prozivki, vrijeđanja i sumnji, donesena je odluka. HNK Šibenik ide Kolumbijcima!

Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vijećnici šibenskog Gradskog vijeća odlučili su danas da se dionice HNK Šibenik prodaju tvrtki Football Smart International iz Zagreba, u vlasništvu Kolumbijca Eduarda Fernanda Zapata Sierre. Za odluku je glasalo njih 14, dok su četiri vijećnika bila suzdržana. Svemu je prethodila prozivka nezavisnog Ive Glavaša da će vijećnici prodati HNK Šibenik ‘nekom Kolumbijcu Eduardu Fernandu Zapata Sierri, u zemlju koja je proglašena visoko rizičnom u pogledu pranja novca i terorizma’, strah HSS-ovca Milorada Miškovića Caspera da omladinski pogoni neće imati gdje trenirati, upit Hrastovca Nenada Samaržije o tome što će biti nakon pet godina kada istekne garancija financijske stabilnosti, pa sve do Joška Šupe koji je poručio da klub vrijedi tek 35 tisuća kuna.

Prije rasprave o prodaji dionica šibenskog prvoligaša koja je trajala više od sat i pol vremena, a koja je podosta nalikovala onoj otprije godine dana kada je aktualna bila prodaja kluba Indijcu Pankaj Gupti, nanizali su se vijećnici sa svojim pitanjima, replikama, a bilo je i verbalnih okršaja, pa i vrijeđanja. No, krenimo redom…

Slobodan Tolić, pročelnik gradskog Odjela za financije, izvijestio je vijećnike kako je pred njima točka o izglasavanju odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za kupnju dionica HNK Šibenik. Grad Šibenik zaprimio je dvije ponude, jednu od Football Smart International tvrtke registrirane u Zagrebu, i drugu od Galaxy Capital tvrtke sa sjedištem u marokanskom Rabatu koja je ponudila 420 tisuća kuna. Budući da je najpovoljnija ponuda bila jedini kriterij, Povjerenstvo je pripremilo prijedlog odluke o odabiru ponude ‘teške’ 751 tisuću kuna od Football Smart Internationala.

Prvi se za govornicom našao nezavisni vijećnik Ivo Glavaš koji je upitao gradonačelnika Željka Burića gdje on pronalazi kupce.

– Svačega smo se nagledali, ali poduzetnika iz Kolumbije… Nevjerojatno. Prvo ste ga pokušali prodati Indijcu i niste uspjeli. Tko je ovaj novi poduzetnik Eduardo Fernando Zapata Sierra? Čime se on bavi? Klub čija je nominalna vrijednost 59 milijuna kuna vi prodajete za 751 tisuću kuna? Zašto se poklonili klub? Kolumbija je proglašena visoko rizičnom državom u pogledu pranja novca i terorizma. Proizvodnja kokaina tamo je porasla 140 posto, i zato vi morate znati tko je Eduardo Zapato. Nešto manje od milijun eura treba se sliti u klub, pa vi nama recite otkud njemu ta sredstva? Molim sve gradske vijećnike da ne glasuju za ovu točku. Stanite i razmislite što želite ovom klubu – poručio je Glavaš.

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nadovezao se na njega HSS-ov Milorad Mišković Casper, smatrajući kako će novi vlasnik uzurpirati sportske prostore, zbog čega šibenska djeca više neće imati gdje trenirati. Zato je, dodao je, odlučio glasati protiv.

Za govornicu je potom došao gradonačelnik Burić, napominjući kako se nije imao namjeru javljati, ali eto…

– Molio bih da pročitate materijale prije diskusije. Nitko nikome ništa ne daje, gospodine casper. Svi tereni su vlasništvo Grada i sa svim terenima će Grad raspolagati na isti način kao i dosad. Ne brkajte omladinski pogon s nogometnim klubom. Omladinci ostaju gradu, to je ulaganje u našu djecu, a hoće li profesionalni klub formirati neki svoj pogon, to je njihov izbor. Nadalje, gospodine Glavaš, vi ste uvrijedili cijeli kolumbijski narod. Hoćete reći da su to sve a priori šverceri, dileri, kriminalci? Za mene su svi vrijedni dok se ne dokaže suprotno – odgovorio im je Burić.

Hrastovog Nenada Samaržiju zanimalo je što će biti nakon pete godine kada Kolumbijci preuzmu klub, s obzirom da je ugovorom zajamčena financijska stabilnost kluba na toliko razdoblje.

– Prvo, demistificirajmo priču da klub vrijedi 59 milijuna kuna. On ne vrijedi toliko, to je nominalna vrijednost. Drugo, što će biti nakon pet godina? Pa sve je definirano u članku 7 gdje piše da u slučaju aktivacije garancije, i u slučaju da HNK Šibenik više ne bude sportsko dioničko društvo nego da nad njim bude pokrenut stečajni postupak, da se ugovor o korištenju sportskih terena raskida. Mi klub ne možemo prodati bez prava igranja na sportskim terenima, a klub kao klub ne vrijedi ništa. Ovim ugovorom Grad je apsolutno osiguran. Postoje nadležna tijela koja će provjeriti kupca, ako odluka bude donesena, štima li sve, a Grad će koristiti sportske objekte na način koji ne šteti nogometnom klubu – objasnio je Tihomir Paškov, pročelnik Odjela za gradsku imovinu.

SDP-ov Joško Šupe upitao je zatim kolege vijećnike je li itko pročitao točku 12 dnevnog reda Gradskog vijeća, prema kojoj je vidljivo da klub vrijedi samo 35 tisuća kuna, jer samo gomila gubitke, a ima i 700 tisuća kuna kredita.

Ubacio mu se u riječ Ivo Glavaš, pitajući ga ‘Je li on HDZ-ov vijećnik’. Šupe je nastavio svoje izlaganje objašnjavajući kako je očigledno da klub nije dobro vođen i zato ide u prodaju.

– Na nama je samo hoćemo li ovo prihvatiti ili nećemo. Mislim da imamo većih problema od ovoga, jer ako nam je ovo najveći problem, onda smo mi sretni ljudi. Aglomeracija, nezaposlenost, vrtići, škole, to su naši problemi. Ostavimo se ovoga, o tome je li taj gospodin ili nije na crnoj listi, ima tko će donijeti tu odluku. Da klub vrijedi, onda ne bi došao do ovoga – stav je SDP-ovog Šupe koji je naposlijetku napustio sjednicu jer je smatrao raspravu bespredmetnom.

Bandićev Antun Dobra upitao je vijećnike znaju li što će biti s klubom dogodine i tko će dati tim ljudima plaću ako se klub ne proda.

– Vi uopće ne gledate ovo s menadžerskog aspekta, bazirate se na patriotizam – kazao je Dobra, na što mu je u riječ upao Glavaš, zbog čega mu je Dobra odvratio riječima ‘Ja sam sa svojom srednjom školom šutio dok ste vi govorili, a vi s doktoratom upadate u riječ’.

Nastavio je kako se slaže sa Šupom da se ta odluka treba donijeti i pozdravio je novi ugovor tvrdeći kako je on ’10 puta bolji od starog’.

– Sve moguće zaštite klauzula su u ovom ugovoru, i 3 milijuna kuna i garancija banke i uplata i njihovo dovođenje vaneuropskih igrača, pa onda će se nešto i početi događati. Prošli put sam bio suzdržan, a ovaj put ću podržati prodaju. Novaca nema, ti ljudi neće trčati bez novaca – izjavio je Antun Dobra.

U konačnici,  Glavaš se ponovno ‘dočepao’ govornice inzistirajući na odgovoru na pitanje tko je Eduardo Zapata, čime se njegova tvrtka bavi i koje su kompetencije kupca kluba iz prve lige.

Odgovor nije dobio, jer je uslijedilo glasovanje vijećnika koji su na kraju usvojili odluku o prodaji dionica HNK Šibenik većinom glasova.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.