Svi bi rado ostali u Hrvatskoj

Najbolji maturanti kod župana Pauka: ‘Svi su upisali što su željeli, a mi im želimo da se vrate u Šibenik’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šestoro maturanata iz Šibenika i Knina koji su se svojom izvrsnošću pozicionirali na prvih pet mjesta na listi Državne mature u Republici Hrvatskoj bili su pozvani na prijem kod šibensko-kninskog župana Gorana Pauka koji im je uz čestitke uručio i ‘nekoliko kilograma knjiga’.

– Primili smo danas ova naša četiri bisera koji su prošli državnu maturu s fantastičnim rezultatima. Uz čestitke njima zahvalili smo i njihovim profesorima, ravnateljima i roditeljima. Svi su upisali fakultete koje su htjeli, a neki od njih bili su i na tim upisnim listama prvi. I naša želja je bila da ostvare to što žele i da završe u roku. Ponudili smo im kao opciju stipendiju Županije, ako su voljni, ali nećemo se ljutiti ako prihvate i veće stipendije od onih koje mi nudimo. Ono što je najbitnije, očekujemo da nakon završetka studija svoju životnu egzistenciju pronađu u svom rodnom Šibeniku, uz toleranciju da moraju prije vidjeti malo svijeta – kazao je Pauk.

Čak pet maturanata s najboljim rezultatom je iz šibenske Gimnazije Antuna Vrančića, a jedan iz kninske srednje škole Lovre Montija.

– S maturom problema nije bilo što se vidi iz rezultata. Bilo je malo strahova kako će se sve organizirati budući da se zbog pandemije mijenjao kalendar ispita. Uspjeh ovogodišnjih maturana Gimnazije je boli od onoga koji je ostvarila prethodna generacija. Bilo je u ovih deset godina od kada se polaže državna matura dobrih rezultata, ali ovogodišnja generacija je generalno ostvarila bolji rezultat od lanjske – kazala je Žaneta Zaninović, pomoćnica ravnatelja šibenske Gimnazije.

Župan Pauk posebno je zadovoljan što je po istraživanju portala Srednja.hr Gimnazija Antuna Vrančića peta u Hrvatskoj po poželjnosti za programe prirodoslovno-matematičkih gimnazija.

Marko Miljković zauzeo je prvo mjesto na maturi riješivši test iz matematike više razine i upisao je zagrebački FER.

– Mi gimnazijalci se od prve godine pripremamo za maturu i tijekom te četiri godine temeljito prođemo svo gradivo, a mom rezultatu je pomoglo i što se ja za matematiku interesiram još od malih nogu i pokazao sam da imam talenta za to. Imam i odličnu profesoricu koja me super pripremila za maturu. U ovoj situaciji s koronom mislilo se da će nam to otežati pripreme, ali nam je čak ostalo malo više vremena da se kući pozabavimo pripremama za maturu. Naginjem tehničkim granama i računarstvu i tu se vidim u budućnosti – priča Miljković.

Adrian Jablan zauzeo je visoko treće mjesto iz biologije te je prvi na listi studenata Medicinske biokemije u Zagrebu.

– Moram reći da ovako dobar rezultat nisam očekivao. Pripremao sam se, nisam išao na pripreme u Zagreb, rješavao sam ranije mature i to je to uz ljubav prema biologiji i kemiji. Moram se zahvaliti i mentorici Tini Šantić koja nam nije mogla pružiti bolje obrazovanje nego što je. Ja se u budućnosti nadam poslu u jednom laboratoriju, možda čak i u šibenskoj bolnici ili u Zagrebu, a možda i na nekom znanstvenom istraživanju. Volio bih malo na razmjene, ali mi je želja raditi u Hrvatskoj – kaže Jablan.

Magdalena Zrnčić ostvarila je na maturi peto mjesto iz povijesti.

– Smatrala sam da će mi povijest biti jedan od lakših odabira na maturi jer sam to spremala sve četiri godine. Povijest neće biti moj izbor studija, upisujem ruski i njemački jezik, ako to krene dobro, razmišljam o upisu paralelnog studija povijesti – veli Zrnčić.

Četvrto mjesto na maturi iz kemije zauzela je Franka Sunjka i prva je na listi studenata kemije na zagrebačkom PMF-u.

– Kemija je moj izbor i to sam uspjela upisati. Oduvijek sam naginjala tomu i sretna sam zbog rezultata. To mi je sada vjetar u leđa i što se tiče mog budućeg zanimanja jer lijepo je znati da si među najboljima u toj svojoj profesiji. U budućnosti očekujem posao u nekom laboratoriju, možda u Hrvatskoj, a možda vani. Draže bi mi bilo ostati – napominje Franka Sunjka.

Na prijem nisu stigli Marija Vuletić koja je zauzela prvo mjesto riješivši test iz glazbene umjetnosti i Dioklecijan Jakovčević Brečić koji je zauzeo prvo mjesto u Hrvatskoj riješivši test iz politike i gospodarstva.


Pratite nas i na društvenim mrežama: