Dovršeno kriminalističko istraživanje

Na putu do posla kockama za potpalu izazvala najveći ovogodišnji požar u Hrvatskoj

U šibenskoj policiji danas je povodom dovršenog kriminalističkog istraživanja nad 53-godišnjakinjom osumnjičenom za izazivanje požara u Dubravi, najvećeg ovogodišnjeg u Hrvatskoj, održana konferencija na kojoj su otkriveni detalji istraživanja.

– Utvrđeno je da je osumnjičena 27. srpnja oko 13.20 sati u mjestu Dubrava kod Šibenika, na cesti koja vodi od zaseoka Relje-Junakovići i Južni Škugori u pravcu Grada Šibenika, s unaprijed stvorenom namjerom da požarom izazove opasnost za život ljudi i imovinu većeg opsega, svjesno i namjerno podmetnula požar na otvorenom prostoru. Osumnjičena je toga dana prilikom odlaska na posao podmetnula požar s prethodno kupljenim kockama za potpalu vatre, tako što je uporabom upaljača pokušala zapaliti jedno kompletno pakiranje tih kocki, pri čemu se zapalila samo trava, makija i nagorio kut kartonskog pakiranja tih kocki. Nakon toga je osumnjičena zapalila drugo pakiranje kocki za potpalu vatre koje je izgorjelo, pri čemu su od nastale vatre zahvaćena trava, makija i stabla borova, nakon čega se je nastao požar. Tako izazvan požar se uslijed jakog južnog vjetra proširio i zahvatio ogromnu površinu u pravcu sjevera, na koji način je ugrožena imovina većih razmjera, što je imalo za posljedicu i evakuiranje stanovništva s tog područja – kazao je Ivica Kostanić, načelnik PU Šibensko-kninske koji zbog zaštite osobnih podataka nije mogao potvrditi  je li riječ o istoj piromanki iz srpnja 2017. godine. Dodao je da je uhićena od ranije poznata policiji.

Voditelj službe kriminalističke službe Zdravo Sedlar kazao je kako su došli i do snimaka kupovine kocki za potpalu.  Osumnjičenu su temeljem ranije prikupljenih saznanja u nedjelju doveli na obradu, a kriminalističkim istraživanjem potvrđeno je da za nju postoje osnovane sumnje za počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti za koje je zapriječena kazna zatvora od jedne do deset godina.

Svim vatrogascima, vojnicima, ali i mještanima koji su se aktivno uključili u gašenje požara riječi zahvale uputio je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić koji je istaknuo kako imaju vrlo dobru suradnju s policijom i rezultat toga su brojni otkriveni počinitelji.

– Nadam se da će temeljem toga i broj takvih djela biti smanjen – kazao je Dukić.

Konferencija o detaljima istrage o… – SNAGA Šibenski portal

Konferencija o detaljima istrage o požaru u Dubravi

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičena je, uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, predana pritvorskom nadzorniku Policijske uprave.

O svojoj dugogodišnjoj zaposlenici jutros se oglasio i HAC, gdje navodno radi na naplatnim kućicama. Potvrdili su da je protiv iste 2017. vođen kazneni postupak.

‘Također, možemo potvrditi da je 2017. godine protiv radnice vođen kazneni postupak u okviru kojeg je po mišljenju sudskog vještaka bilo nužno provođenje psihijatrijskog liječenja ambulantnog tipa nakon kojeg je utvrđena radna sposobnost te je istaknuo kako nema opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.’

 

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.