Izostala svečana dodjela

Na Međunarodni dan volontera dodjeljene nagrade za volontera godine i organizaciju volontiranja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Zoran Lepur (Crveni križ Šibenik), Josip Bačelić (Crveni križ Šibenik), Tonko Mikulandra (Crveni križ Šibenik), Ivan Tepić (Crveni križ Šibenik), Ankica Šeša (Uruga ZvoniMir – Knin), Luka Čupić (Udruga Aurora Šibenik), Mihovilka Poljičak (Centar za socijalnu inkluziju Šibenik), Antonija Sutlović (Udruga Izvor ljubavi – Šibenik), Dinka Miočević (Udruga Izvor ljubavi – Šibenik)i Karlo Garma (Mladi u EU) te Udruga ZvoniMir – Knin i Inicijativa Gradskog društva Crvenog križa Šibenik i navijačke skupine Funcuti tijekom pandemije COVID-19 dobitnici su ovogodišnjih nagrada za volontiranje.

Inače, Savjet mladih Grada Šibenika organizira petu godinu za redom dodjelu nagrada za volontera i organizatora volontiranja Šibensko-kninske županije. Iako je u ovoj godini izvanredna situacija onemogućila organizaciju svečane dodjele nagrada to ih  nije zaustavilo u priznavanju volonterskog rada na području naše županije.

– Upravo iz razloga jer je pandemija COVID-a izbacila na površinu nužnost i potrebu za volonterstvom u  današnjem društvu, najmanja stvar koja se može i mora učiniti je dati priznanje tom altruističnom činu. Pomislimo samo na mnoštvo usluga koje su se pružile i još se pružaju. Kako bismo se mogli nositi s ovom nepredvidivom i devastirajućom situacijom uzmemo li u obzir samo neke od volonterskih aktivnosti kao što je donošenje prehrambenih i higijenskih proizvoda starijima, osobama u riziku i/ili sa simptomima. Pomislimo koliko je od pomoći bio samo telefonski poziv osobama koje su se našle same, pružanje instrukcija djeci koja su se umjesto igrajući u školskom dvorištu navikavala na novo normalno preko ekrana – poručili su iz Savjeta mladih.

U Republici Hrvatskoj prema izvješću o obavljenim uslugama i aktivnostima organizatora volontiranja za 2019. godinu registrirano je 64.280 volontera. Ove brojke i djela nesebičnog davanja vlastitog slobodnog vremena svjedoče nam koliko je bitan sektor volonterstva te pojedinci i organizacije koje ga čine. Međutim vrlo često taj doprinos ostaje neprimijećen. Upravo iz tog razloga, obzirom na izvanrednu situaciju koja je od građana zahtijevala svaki mogući doprinos od dobrovoljne izolacije, preko pomaganja susjedu do organizirane potpore starijima i osobama u riziku, Savjet mladih Grada Šibenika odlučio je napraviti jedino ispravno u trenutnoj situaciji – dodijeliti volonterska priznanja svim nominiranim volonterima i organizacijama. Ove godine nagrade za volontere izradili su članovi udruge oboljelih od cerebralne paralize i ostalih tjelesnih invalida Aurora iz Šibenika.


Pratite nas i na društvenim mrežama: