Maksimalan broj policajaca na cesti  

Mopedi i motociklisti pod povećalom policije u nedjelju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Mopedista i motorista s ljepšim vremenom sve je više na cestama, zbog čega su iz Policijske uprave šibensko-kninske najavili pojačane preventivno-represivne mjere u nedjelju, 16. svibnja od 11 do 15 sati.

U nadzor prometa bit će uključen maksimalan broj policijskih službenika i tehničkih sredstava koji će ciljano biti raspoređeni na lokacijama i u vremenu kada se najčešće događaju prekršaji. Najčešći prekršaji vozača su: alkohol, droge, korištenje mobitela u vožnji, pretjecanje, upravljanje neregistriranim vozilom i tehnički neispravnim te recidivisti, odnosno ponavljači teških prometnih prekršaja.

Iz statističkih pokazatelja u prva četiri mjeseca 2021. godine evidentirano je 18 prometnih nesreća koje su uzrokovali vozači mopeda i motocikla, dok je prošle godine bilo devet nesreća. U odnosu na prošlu godinu to je povećanje od 50 posto. Povećan je i negativan trend stradavanja vozača i putnika na motociklima i mopedima za 48 posto. Ove godine smrtno je stradala jedna osoba, dok prošle godine nije bilo smrtnih ishoda. Šest osoba zadobilo je teške tjelesne ozljede i devet osoba lakše, a prošle godine pet osoba zadobilo je teške, a devet osoba lakše tjelesne ozljede.

Uzroci tih nesreća su najčešće nepropisna i neprilagođena brzina vozača mopeda i motocikla, često uz oduzimanje prednosti od strane vozača osobnih i teretnih automobila, kao i prekršaja vožnje bez zaštitne kacige, prije stjecana prava i vožnje neregistriranih i tehnički neispravnih mopeda i motocikla.


Pratite nas i na društvenim mrežama: